search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Jurister från hela världen utbildas i hållbarhet

Utbildning i hållbarhet ska stärka de mänskliga rättigheterna.

Det var åttonde året i rad som utbildningsveckan Developing a human rights toolbox hölls. Idén föddes ur diskussioner mellan Rolf Ring på Raoul Wallenberg-institutet och advokat Michael Karlsson på Mannheimer Swartling. Sedan samarbetet började 2007 har ett åttiotal jurister från omkring 25 länder deltagit i programmet.

– Vi vill bidra med vår kompetens för att stärka advokater i olika länder att bli ännu bättre i sitt arbete för de mänskliga rättigheterna samtidigt som seminarierna ger oss som byrå en god inblick i förhållandena i olika länder samt möjliga vägar framåt, säger Michael Karlsson om syftet med utbildningen.

Årets teman var rätten till en rättvis rättegång och hållbarhet.

Michael Karlsson menar att en rättvis rättegång är ett område som är helt centralt för att de mänskliga rättigheterna ska respekteras – det räcker inte med fina ord, ambitioner och lagstiftning, utan det måste även finnas ett fungerande rättssystem.

– I hållbarhet lägger vi in områdena mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, miljö och anti-korruption, säger Michael Karlsson.

De fyra områdena går in i och påverkar varandra.

– Vi ser en tydlig efterfrågan från våra klienter att ta ett helhetsgrepp om dessa frågor och hantera hållbarhet som en del av sin affärsjuridik.

Under den intensiva veckan fick deltagarna i föreläsnings- och seminarieform steg för steg bygga upp en uppsättning verktyg att använda för att värna de mänskliga rättigheterna i sin praktiska juridiska verksamhet i hemländerna. De fick också göra studiebesök till Advokatsamfundet och Solna tingsrätt.

Deltagarna kom från Honduras, Kambodja, Kina, Malawi, Mongoliet, Thailand, Turkiet och Vietnam. I huvudsak rekryteras de genom Raoul Wallenberg-institutets internationella nätverk.

Shadreck Mhango och Powell Gift Nkhutabasa är advokater i Malawis huvudstad Lilongwe. Powell Nkhutabasa är vice ordförande för de totalt 400 advokaterna i Malawi Law Society. De är båda inriktade på affärsjuridik och mänskliga rättigheter.

Shadreck Mhango anser att temat om en rättvis rättegång har varit det viktigaste under utbildningen.

– Tillgång till en rättvis rättegång är helt avgörande för vårt arbete, säger han.

Powell Nkhutabasa menar att Human Rights Toolbox erbjuder en viktig utvecklingsplattform, och önskar att fler får möljighet att delta.

– Utbildningen går ut på att bygga verktyg, vilket jag tolkar som taktik som man kan använda i praktiken. Verktygen är mycket användbara och ger insikter om hur vi kan arbeta och öka vår kompetens, säger Powell Nkhutabasa.

Kimberly O’Connor är advokat i Honduras och kongressledamot. Hon tycker att utbildningen har givit en fantastisk möjlighet att skaffa nya kunskaper och färdigheter som kan tillämpas i hemlandet.

– Erfarenheterna har gett mig inspiration att lägga fram lagförslag i kongressen för att förbättra några lagar i Honduras som har brister i respekten för mänskliga rättigheter, förklarar Kimberly O’Connor.

Läs mer:

Kimberly O’Connor var månadens advokat i nr 8/2015.

Annons
Annons