search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Guantánamofånge berättar med egna ord

I boken ”Guantánamo - en dagbok” berättar fången Mohamedou Slahi med egna ord om tiden på Guantánamo.

Mohamedou Slahi, som företräds av advokaterna Nancy Hollander och Linda Moreno, ger i boken ett skrämmande vittnesmål om eviga förhör och upprepad tortyr. De handskrivna sidorna hemligstämplades först, men efter lång kamp lyckades Nancy och Linda få loss en censurerad version av manuskriptet, och resultatet blev boken som i år gavs ut på svenska. Åtskilliga rader har täckts med tjocka svarta streck av den amerikanska censuren. Mohamedou Slahi har suttit inlåst i Guantánamo sedan 2002. Han hålls fortfarande fången utan att ha anklagats för något brott.

Linda och Nancy berättar att boken har sålt mycket bra och getts ut på flera olika språk. Deras förhoppning är att boken ska bidra till att skapa en opinion för Mohamedous sak och även debatt kring Guantánamo.

Linda träffade honom i mitten av oktober 2015, och Nancy träffade honom några månader tidigare. En tredje kollega Theresa Duncan ska resa dit i december. De försöker resa dit varannan månad eftersom det är det enda sättet att kommunicera med honom. Det tar mycket lång tid för brev att komma fram. Telefonsamtal tillåts endast i nödfall. Nancy berättar att han inte mår så bra som han gjorde för några år sedan. Fram till för ungefär ett år sedan mådde han relativt bra. Men sedan dess har han förflyttas och han har blivit av med vissa saker som han hade. Men han ser också hur andra fångar försvinner ut från fängelset medan han inte ens kallas till rättegång.

– Han har blivit mer desperat och vill komma ut. De har ju tagit hela hans ungdom. Fysiskt är han okej. Mentalt klarar han sig om han bara får bli frisläppt, säger Nancy Hollander.

Slahi har under hela tiden studerat nya språk och han talar numer sex språk. På senaste tiden har han även börjat måla. Linda säger att de räknar med att han ska bli frisläppt en dag och kunna återvända till sitt hemland Mauretanien och sitt liv där.

– Med tanke på allt som han har gått igenom är det ett under att han inte är bitter alls, säger hon och tillägger att han alltid har haft en fin humor som även kommer fram i boken.

Annons
Annons