search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Ett viktigt fall om rätten att läcka

Chelsea Manning dömdes 2013 till 35 års fängelse för brott mot Espionage Act och andra brott efter att ha läckt sekretessbelagda handlingar via Wikileaks till allmänheten.

Advokat Nancy Hollander, som företräder Chelsea Manning, berättar att för närvarande förbereder de ett överklagande av domen, som Nancy anser är alldeles för hård. Hollander anser att Chelsea Manning inte är en spion utan en hjälte. Hennes motiv var att avslöja övergrepp på de mänskliga rättigheterna och dödande av oskyldiga människor. Men enligt den amerikanska lagen om spioneri så saknar motivet betydelse. Den aktuella lagen tillkom under första världskriget och är inriktad på den tidens spioner och sabotörer.

– Chelsea är inte en spion. Och de sju andra personer som har dömts med samma lag under Obama-administrationen var inte heller spioner. De är män­niskor som berättade för oss vad vi behövde få veta, säger Nancy Hollander och tillägger att om målet står sig och de inte lyckas med överklagandet då kommer alla, som någonsin läcker en enda hemligstämplad sida eller information som rör rikets säkerhet – även om den inte är hemlig att riskera åtal.

– Och det inkluderar journalister. Vilket i sig är ett verkligt problem eftersom utan en fri press så har en hemlighet inget sätt att komma ut, tillägger hon.

Chelsea Manning genomgår för närvarande hormonbehandling för att genomföra ett könsbyte. Hon skriver regelbundet i The Guardian.

Annons
Annons
Annons