search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Att ge eller inte ge till tiggare

Diskussionen om tiggande romer har under de senaste åren engagerat många. Men i dessa dagar när miljontals människor beger sig mot norra och västra Europa för att komma undan krig, förföljelse och fattigdom så har tiggerifrågan svalnat betydligt. 

Det tycks ske en normalisering; människor hittar sina egna strategier för att möta de tiggande. Det sker ett defaitistiskt accepterande; så här är det och så lär det förbli, tiggandet uppfattas på ett underförstått sätt som en del av en kultur. Inget kan dock vara felaktigare.

Men hur är det med kärnfrågan: hjälper vi genom att ge eller hjälper vi bättre genom att inte ge, eller finns det något annat vi kan göra? I detta nummer skriver en person som känner svaret bättre än andra. Gästkrönikör är nämligen Adam Weiss, Legal Director för European Roma Rights Centre, ERRC, som arbetar för att stärka romernas ställning. ERRC, som 2012 mottog Stockholm Human Rights Award, har på romernas vägnar vunnit flera viktiga mål i Europadomstolen. Adam Weiss darrar inte på manschetterna i frågan om att ge eller inte. Han ger inte. Men han tvekar inte med att berätta hur just du kan hjälpa till på riktigt om du menar allvar.

Tom Knutson
Annons
Annons