search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Notiser världen

”Advokatsekretessen är hotad”

Advokatsekretessen angrips som aldrig förr. Det skriver CCBE:s tidigare generalsekreterare Jonathan Goldsmith i ett blogginlägg i den brittiska webbtidningen Law Society Gazette.

Advokater kämpar ständigt för att bevara ett av advokatkårens kärnvärden – klientens rätt att enskilt rådgöra med sin advokat. ”Det är det som skiljer oss från andra som tillhandahåller juridiska tjänster”, skriver Goldsmith.

Uppmanas frige människorättsadvokater

Rådet för de europeiska advokatsamfunden (CCBE) uppmanar ledarna i Kina, Egypten och Azerbajdzjan att omedelbart frige fängslade människorättsadvokater.

Den kinesiska regeringen uppmanas att omedelbart frige alla advokater, anställda vid advokatbyråer och människorättsförsvarare som godtyckligt har blivit frihetsberövade. Azerbajdzjans president uppmanas frige Intigam Alijev, som felaktigt dömts till 7,5 års fängelse. CCBE anser att domen mot Alijev är ett resultat av hans fredliga och helt lagliga verksamhet som människorättsadvokat. Egyptens regering uppmanas att upphäva fängelsedomen på ett år och tre månader mot människorättsadvokaten Mahienour El-Massry.

I breven till ledarna i Kina, Egypten och Azerbajdzjan informerar CCBE om artikel 16 och 23 i FN:s grundläggande principer om advokatens roll. Enligt artikel 16 ska en regering bland annat säkerställa att advokater kan utföra sitt arbete utan att hotas, förhindras, trakasseras eller att obehöriga blandar sig i deras arbete. Enligt artikel 23 har advokater, liksom andra medborgare, rätt till yttrande-, religions-, förenings- och mötesfrihet.

Annons
Annons