- Nyheter
”Kvotering är ett trubbigt verktyg”
Skaffa ett bra nätverk, ta hjälp och ta reda på vad din drivkraft är – det är nyckeln till framgång, enligt samhällsdebattören Alice Teodorescu som talade vid höstens första Hildary-lunch i början på september.
Rekordmånga kvinnliga jurister, omkring ett hundra, hade samlats för att ta del av opinionsbildaren Alice Teodorescus reflektioner kring jämställdhet, mångfald och kvotering.
Hon inledde med att berätta att hon för sex år sedan startade det kvinnliga nätverket ”En plats i himlen för kvinnor som hjälper varandra”.
– Jag insåg att i min bekantskapskrets var kvinnorna affärsledare, talade många språk, hade bra betyg och var roliga och spännande personer. Ändå pratade vi främst om våra relationer när vi träffades. Jag tänkte att vi behövde ett forum för att prata om samma saker som de flesta av våra pojkvänner pratar om när de träffas över en öl – jobb och karriär.
Genom nätverket har hon förstått att de flesta kvinnor som lyckas göra karriär får hjälp med praktiska saker.
– Få män har historiskt klarat av att vara fantastiska pappor, fantastiska börs-vd:ar och fantastiska städerskor samtidigt. Men kvinnor har, i alla fall tidigare, trott att de kan vara allt det där på samma gång. Det blir till slut en ohållbar situation. Jag tror att det är den främsta förklaringen till att så många kvinnor tvekar att klättra.
Alice Teodorescu berättade att hon utbildade sig till jurist vid Lunds universitet och att drömmen var en diplomatkarriär.
– Men i slutet av juristutbildningen insåg jag att jag kanske inte var så diplomatisk. Så jag åkte till Bryssel och skulle bli lobbyist i stället. Det var den delen av juridiken som jag gillade bäst – att argumentera och vinna över motståndaren.
Efter att ha praktiserat på Svenskt Näringslivs Brysselkontor började hon arbeta som kommunikationsstrateg på organisationens huvudkontor i Stockholm.
– Via mitt jobb kom jag i kontakt med många framgångsrika kvinnor. Jag slogs av rädslan att sticka ut. Och av att de anammade ett manligt språkbruk och sätt att klä sig.
Sedan i mars är Alice Teodorescu chef för ledarsidan på Göteborgs-Posten. Hon konstaterade att det har varit sex turbulenta månader.
– Jag har verkligen haft möjlighet att förändra och sätta min prägel på ledarsidan, bland annat genom att rekrytera nya medarbetare eftersom vi haft personalomsättning. Jag åtog mig rollen utan att ana att intresset för ledarsidan skulle bli så stort. Jag tror att vi är dåligt förberedda på vad det innebär att vara chef. Till syvende och sidst handlar ledarskap om kommunikation och möten med människor. Det är många gånger svårare än vad man tror.
Alice Teodorescu har skrivit och funderat mycket kring kvotering. Hon föddes själv 1984 i Bukarest och kom till Sverige som femåring.
– Jag blir ofta inringd till SVT och SR. Producenten brukar säga att det är roligt att en ung invandarkvinna ska vara med i programmet. Producenten menar väl men degraderar mig till något som inte spelar någon roll – min ålder, mitt kön och min etnicitet, sade hon och tillade:
– Vi måste passa oss för det trubbiga verktyg som kvotering är och i stället försöka att jobba underifrån. Det kommer att ta längre tid, men jag tror att förändringen blir genomgående när både samhället och den enskilda individen vet att hon sitter på en position, inte därför att hon är en ung invandrarkvinna utan därför att hon är den mest lämpade.