search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Schyman uppmanar unga kvinnliga jurister att ta strid

Sveriges första kvinnliga partiledare, Gudrun Schyman, har starka åsikter om ledarskap och jämställdhet. Hon delade med sig av egna erfarenheter under ett lunchseminarium i slutet på maj.

Gudrun Schyman har varit politiskt engagerad i över 30 år. Hon inledde lunchseminariet med att redogöra för vad som har drivit henne och hur hon har hamnat på ledande positioner.

– Jag har aldrig tänkt att jag ska bli ledare, men jag har alltid varit väldigt nyfiken och känt en stor entusiasm och lust att skapa och förändra.

Men det har inte alltid varit ett lätt arbete. När Gudrun

Schyman 1988 blev invald i riksdagen för Vänsterpartiet kommunisterna brottades hon med ett bildningskomplex, som bland annat bottnade i att hon läste in sin studentexamen på Komvux.

– Jag hade mardrömmar i ett halvår, där jag irrade omkring i kulvertarna utan att hitta fram till talarstolen. Det var hemskt. Jag var livrädd för att någon skulle avslöja mig, att jag egentligen inte visste något.

I partiet fanns många konflikter och motsättningar. Efter en tid blev Gudrun Schyman tillfrågad om hon var intresserad av att bli partiledare. Och på partikongressen 1990 utmanade hon Lars Werner och meddelade att hon kandiderade till partiledarposten.

– Jag fick en tredjedel av rösterna och var nöjd med det. Det visade att det behövdes förnyelse inom organisationen. Men om man ställde upp mot sittande ordförande och förlorade var man ”rökt”, hette det. Men jag hade inga planer på att sluta.

Tre år senare blev Gudrun Schyman vald till partiets ordförande.

– Jag hade suttit bredvid länge och tyckte att arbetet sköttes otroligt illa och var samtidigt övertygad om att jag skulle kunna göra det väldigt mycket bättre.

Som första kvinnliga partiledare i Sverige fick Gudrun Schyman helt andra frågor av journalisterna än hennes manliga kolleger.

– Det första året skrevs inget om vad jag sade utan bara om hur jag såg ut. Och de undrade om jag som ensamstående mamma inte hade dåligt samvete över att vara borta så mycket från barnen.

I det andra valet med Gudrun Schyman som partiledare fick Vänsterpartiet, som brukade ligga på 4-procentsgränsen, 12 procent av rösterna. Samtidigt började partiet utveckla en feministisk politik. När resten av partiet tyckte att det blev för mycket feminism var det självklart för Gudrun Schyman att lämna partiledarposten. Ett år senare, 2005, bildades Feministiskt initiativ.

Gudrun Schyman fortsätter med att ge sin syn på jämställdhet i allmänhet. Hon konstaterar att Sverige inte är ett jämställt land – ett exempel på det är att löneskillnaderna mellan män och kvinnor nästan är desamma som för 30 år sedan. Därefter nämner hon att många kvinnliga jurister väljer bort advokatyrket för att i stället bli domare eller åklagare.

– I stället för att vara stjärn­advokat på en advokatbyrå och jobba dygnet runt har man fast lön, normala arbetstider, kan vara föräldraledig och får pensionspoäng. Man kan konstatera att det traditionella manliga organiserandet av arbetslivet är förödande för vår möjlighet att vara människa, sade hon och uppmanade unga kvinnliga advokater att ta strid:

– Ni bör tillsammans diskutera vilka krav ni ska ställa på arbetsgivarna, inte hur ni ska anpassa er för att bli advokater inom den rådande strukturen.

Ett annat råd till unga biträdande jurister var att redan vid anställningsintervjun på en advokatbyrå fråga hur byrån arbetar med jämställdhetsfrågor.

– Ni ska se det som en arbetsmiljöfråga. Det finns krav på att arbetsgivarna ska ha jämställdhetsplaner. Advokatbranschen går sotdöden till mötes om den inte förstår att utnyttja er kompetens.

 

Annons
Annons