search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Tips för framgång i karriären

Låt ingen köra med dig, välj rätt chef och acceptera att allt inte blir perfekt i livet. Det var några av statssekreterare Catharina Espmarks karriärtips på Hildarylunchen den 9 april.

– En av de bästa sakerna man kan göra för att få ett nytt jobb och gå vidare i karriären är att inte ha för bråttom, utan stanna kvar där man är och göra ett riktigt bra jobb, sa Catharina Espmark, som sedan i höstas är statssekreterare hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S.

Hennes föredrag hade temat ”Karriärplanering … eller inte” och drog fullt hus, 43 kvinnliga jurister, bland andra vice riksåklagare Kerstin Skarp, hade samlats på Advokatsamfundet för att lyssna.

Catharina Espmark är advokat i grunden och har arbetat på advokatbyrån Sju Advokater. 2001–2006 var hon politiskt sakkunnig och planeringschef på Justitiedepartementet. Sedan bar det iväg till Polismyndigheten i Stockholm, där hon var administrativ chef, HR-chef och personaldirektör.

– Våga ta chanser. Thomas Bodström frågade mig om jag ville ha jobbet som sakkunnig när jag var nybliven advokat. Det var ett stort steg att ge sig in i politiken och lämna en juristbana, men jag sa ja och har aldrig ångrat det.

Catharina Espmark betonade att det kan vara svårt att planera sin karriär och att det ofta är slumpen som styr. Hon menar att det är viktigare att våga chansa, satsa på något som man tycker är kul och ha roligt på jobbet. Att välja rätt chef var ett annat tips.

– Har du en bra chef som kan hjälpa dig med ditt kommande arbete spelar det en enorm roll. Det är också viktigt för att man ska lyckas i det dagliga arbetet. Det värsta som chefen kan ha är prestige. Då kan man få en massa besvär, så det ska man akta sig för.

Rikspolischefen dan eliasson var en av Catharina Espmarks bästa chefer när han var statssekreterare hos dåvarande justitieministern Thomas Bodström 2001–2006.

– Det är otroligt viktigt att ha en bra chef som kan vara tuff men som samtidig är prestigelös. Ibland fick jag inleda Dans möten och när han kom sa han att du kan fortsätta att hålla i mötet. Det var jätteviktigt för mig i min utveckling.

Att nätverka är också viktigt för karriären, men Catharina Espmark tror mer på konkret nätverkande än att nätverka via sociala medier.

– Nätverket Hilda är ett bra exempel på konkret nätverkande. Arbetar man konkret med ett nätverk lär man känna folk. Nätverken i vardagen är också viktiga. En statssekreterares vardag består till stor del av nätverkande. Det handlar inte om mingelträffar, utan om att bygga relationer.

Andra tips som Catharina Espmark gav var att man måste acceptera att livet inte kan vara perfekt överallt om man har ett tidskrävande jobb, att man måste lära sig att freda sin almanacka och säga nej och att man ofta ska be om och ge feedback.

– För att lyckas i karriären som kvinna är det extra viktigt att stå på sig och våga vara lite obekväm. Det finns lägen där man måste ta det försiktigt, men om någon försöker köra med dig ska du i alla fall visa att det kommer att göra lite ont för dem. Jag har ett knep som jag använt flera gånger på ledningsmöten där jag plötsligt fått något kastat på mig – det här har inte din avdelning gjort och det är jättedåligt. I stället för att börja gräla inför massor av folk har jag sagt att vi får återkomma till det. Sedan har jag gått fram till personen i en paus och sagt att det där förstår jag inte alls, varför tog du upp det i ledningsgruppen. Du kan väl bara ringa mig så löser vi den frågan.

Annons
Annons