search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Fokus

Anne Ramberg: Trenden utomordentligt positiv

Anne Ramberg gläds åt den positiva utvecklingen med allt fler kvinnliga delägare och den ökade andelen kvinnor i advokatyrket.

Som detta Fokus tydligt visar är trenden utomordentligt positiv. Andelen kvinnliga advokater har ökat med över 6 procent på ett år och är närmare 29 procent. Nästan en fördubbling på femton år. Också andelen kvinnliga delägare har ökat mycket starkt och är i dag över 19 procent. Den närmar sig med stormsteg andelen kvinnliga advokater. Och framförallt är andelen kvinnor som upptas till delägare på flera håll ännu högre, säger Anne Ramberg som konstaterar  att några av de största advokatbyråerna utmärker sig särskilt. Det är ett resultat av ett mycket medvetet och långsiktigt arbete i syfte att få kvinnor att välja del­ägar­skapet.

– Advokat är som många uttrycker i intervjuerna ett av de absolut mest fantastiska yrken som man kan ha. Det innefattar allt från intellektuella utmaningar till mänskliga kontakter. Det är ett fritt yrke som ger stora möjligheter att vara flexibel och styra över sin arbetssituation. Jag påstår att inte något yrke inom rättsväsendet eller näringslivet kan konkurrera med advokatyrket i detta hänseende, säger Ramberg.

Hon betonar att advokatyrket förutsätter ett stort mått av entreprenörskap. Det krävs nämligen för att bli del­ägare. Där skiljer sig också advokatyrket från bolagsjuristens, domarens eller åklagarens. Att vara advokat är inte samma sak som att vara tjänsteman.

– För egen del var jag verksam nästan 25 år på advokatbyrå innan jag blev generalsekreterare år 2000. Det var fantastiska år. I närmare femton år drev jag advokatbyrå såväl tillsammans med kolleger som ensam innehavare. Jag hade ett antal biträdande jurister och sekreterare. Verksamheten gick strålande. Det var en härlig utmaning om än krävande och ansvarsfull. Under dessa år föll det mig inte in att fundera på att jag var kvinna. Jag startade advokatbyrå direkt efter föräldraledigheten. För övrigt den bästa tiden i mitt liv, berättar Anne Ramberg och tillägger att förena föräldraskapet med att driva advokatbyrå krävde viss administration.

– Men jag upplevde aldrig det som ett problem. Andra yrken däremot medger inte den flexibilitet som advokatverksamheten gör. Så jag uppmanar alla kvinnor och män att utnyttja denna möjlighet till frihet! 

Annons
Annons