search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Notiser bransch

Advokat i framtiden presenterar ny seminarieserie

Den nya seminarieserien har fokus på affärsutveckling, klientrelationer och balans i livet. Seminarieserien består av fyra fristående delar som adresserar utmaningar för yngre advokater och biträdande jurister. Föreläsare är Katinka Nicou, grundare av Integrate OD, organisations- och ledarskapsutveckling.

De tre kommande seminarierna är (det första hölls den 19 februari):

19 mars: Bygg och hantera professionella relationer

23 april: Fördjupa professionella relationer

27 maj: Balans mellan arbete och privatliv

Dags för året Rakelkonferens

Sveriges advokatsamfund och nätverket Hilda inbjuder till Rakelkonferens tisdagen den 24 mars 2015 på Grand Hôtel i Stockholm. Bland de medverkande finns Annie Lööf, Centerpartiets partiledare, som talar under rubriken Idéburet ledarskap i en snabbt föränderlig värld. Riksdagsdirektör Kathrin Flossing berättar om vad som skedde under hösten 2014, när händelserna i riksdagen dominerade rapporteringen i medier. Katinka Nicou, ledarskaps- och organisationskonsult, talar under rubriken Vad vill jag skapa? Om karriär, värderingar och inflytande. Advokat Stefan Brocker, delägare vid Mannheimer Swartling Advokatbyrå, berättar om vad advokatbyråer kan göra för att vara attraktiva arbetsplatser i dag och i framtiden. Kelly Tainton, ledarskaps- och organisationskonsult, och Sara Bengtsson, forskare i neurovetenskap, talar under rubriken Neurovetenskap och prestation – ett helt nytt sätt att skapa mångfald och jämställdhet.

Viktiga samhällsbyggare

En central fråga i Patrik Engellaus bok ”Min oro” är vad som kännetecknar det goda samhället, vilket är en förutsättning för att det ska kunna skapas en fungerande demokrati. Engellau beskriver hur vissa professionella eliter, som läkare, forskare och advokater, är avgörande för att skapa de det goda samhället.

”Sådana självdisciplinerade och självutvecklande kårer, yrkesgrupper och eliter är omistliga för det goda samhället. […] På något märkvärdigt sätt har de vuxit fram av egen kraft.” Engellau beskriver även sin oro för politiker som riskerar att undergräva dessa eliters ställning med olika ingrepp. Det är något som de svenska lärarna bittert fått erfara.

Kritik mot minskade anslag till domstolarna

Advokatsamfundet riktade skarp kritik mot förslaget om minskade anslag till domstolarna. Regeringen föreslår i sin senaste budget att anslagen till Sveriges domstolar minskar med 180 miljoner kronor nästa år, rapporterade medierna.

”Det är olyckligt och oklokt. Rättssäkerheten riskerar att sjunka”, sa Anne Ramberg till Sveriges Radio. I ett twitterinlägg skrev Advokatsamfundets ordförande Bengt Ivarsson att ”neddragningen av budgetmedel till domstolarna kan få allvarliga konsekvenser både på kort och lång sikt. Stoppa det!”