search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Månadens advokat: Svenska Linn Wredström är verksam som advokat i Australien

Linn Wredström som är ledamot av Sveriges advokatsamfund är sedan tre år senior associate på en australisk advokatbyrå i Sydney.

Varför flyttade du till Australien?

– Min tidigare arbetsgivare i Sverige skickade mig 2008 på secondment till en australiensisk advokatbyrå i Sydney. Efter ett helt fantastiskt första år kändes det som hemma. Efter två år hemma i snön i Sverige igen bestämde jag mig 2011 för att flytta tillbaka till solskenet i Sydney på mer permanent basis.

Hur ser kvalifikationskraven ut för den som vill arbeta som advokat i Australien?

– Jag hade tur som kom in på australiensisk advokatbyrå på senior nivå som ”senior associate” efter att ha arbetat på svensk advokatbyrå i totalt sju år, vilket innebar att min erfarenhet numera väger tyngre än en formell kvalifikation i Australien. Är du nyutexaminerad svensk jurist blir det dock svårt att få anställning på australiensisk advokatbyrå utan att läsa in juridiken på nytt.

– För att som svensk advokat bli kvalicerad i delstaten New South Wales, där jag bor, måste man först ansöka om en ”academic assessment” från ”the Legal Profession Admission Board”, som avgör hur många juridiska ämnen man måste studera för att omkvalificera sig. Eftersom Sveriges rättssystem tillhör det kontinentaleuropeiska rättssystemet, till skillnad från Australien som är ett ”common law”-land, så innebär det att man mer eller mindre måste läsa om hela juristutbildningen för att bli kvalificerad. Eftersom jag som en del av min juristutbildning vid Lunds universitet även studerade juridik i London som Erasmus-stipendiat fick jag dock undantag från ungefär 50 procent av de obligatoriska kurserna så jag behöver nu bara läsa in tio ämnen i stället för hela utbildningen. Australiensiska advokatbyråer är dock generellt sätt väldigt toleranta med kvalifikationskraven eftersom de är vana att anlita jurister från olika håll i världen (främst England) och tillåter ofta att utlandskvalificerade jurister tar sig tid med att läsa in de obligatoriska ämnena efter påbörjandet av anställningen.

Beskriv den juridik som du arbetar med!

– Jag är i skrivande stund anställd i advokatbyrån Minter Ellisons ”Technology, Media & Communications”-grupp, där jag främst arbetar med kommersiell avtalsrätt inom IT- och outsourcingområdet. Den största delen av min bakgrund i Sverige är dock immaterialrätt i medie- och underhållningsbranschen. Jag har precis tackat ja till mitt drömjobb som senior jurist på ”Screen Australia”, ett statligt bolag och Australiens största finansiär av australiensiska film- och tv-produktioner.

Vilken är den största skillnaden mellan att arbeta som advokat i Australien och i Sverige?

– Det är fler likheter än skillnader och det var förvånansvärt lätt att som svensk advokat finna sig tillrätta i den australiensiska advokatvärlden. Advokatrollen är i stort sett densamma. En skillnad är dock den öppenhet man har genetemot anställning av utlandskvalificerade advokater.

Vad är det bästa med att arbeta som advokat i Australien?

– Helt klart livsstilen. Man arbetar lika hårt som i Sverige och har färre semesterdagar men eftersom varje helg i princip känns som semester med sol och strand är man inte lika beroende av utlandssemester som jag tycker att man är i Sverige. Själv har jag valt att bo på Bondi Beach och det går nästan inte en dag utan att jag är på stranden, antingen sportande eller på någon av strandrestaurangerna. Tack vare det fantastiska klimatet blir dagarna längre, särskilt nu på sommarhalvåret. Jag skulle nog vilja säga att en majoritet av de australiensiska advokaterna antingen surfar eller simmar tidigt på morgonen innan arbetet, i vart fall i Sydney.

Annons
Annons