search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Ernst & Young startar MDP i England

Revisionsjätten Ernst & Young har fått tillstånd att erbjuda juridiska tjänster i Storbritannien.

Kontrollorganet Solicitors Regulation Authority, som har tillsyn över en stor del av de advokater och andra jurister som är verksamma i England och Wales, har beviljat firman Ernst & Young LLP licens att gå allmänheten till handa med juridisk rådgivning som ”alternative business structure” (ABS).

ABS-licensen för Ernst & Young gäller från och med den 1 december 2014. Den ger Ernst & Youngs jurister tillstånd att tillhandahålla samma lagskyddade juridiska tjänster som de två typerna av advokater i England och Wales, solicitors och barristers, får erbjuda.

Alternative business structures kallas också multi-disciplinary partnerships, MDP. Ernst & Young är den tredje brittiska revisonsfirman som får licens för juridisk verksamhet.

Tidigare under 2014 beviljade Solicitors Regulation Authority två andra av de stora globala revisionsbyråerna, PWC och KPMG, ABS-licenser för juridiska tjänster i Storbritannien. Den fjärde av de fyra stora internationella revisionsbyråerna, Deloitte, har förklarat för den engelska advokattidningen Law Society Gazette att firman inte har några planer på att söka en ABS-licens.

Ernst & Young avser att etablera sig som ett MDP med juridisk rådgivning inom bolagsrätt, affärsjuridik, arbetsrätt och finansrätt i tillägg till de tjänster som redan erbjuds. Företaget har sedan tidigare juridiska avdelningar i andra länder, med över 1 100 verksamma jurister, och planerar nu att anställa ett trettiotal jurister i Storbritannien.

Licenser för ABS kan beviljas sedan oktober 2011 enligt den engelska lagen om juridiska tjänsteutövare, Legal Services Act. Med en sådan licens kan advokater bedriva verksamhet tillsammans med till exempel revisorer eller fastighetsmäklare. Genom Legal Services Act blev det tillåtet att skapa ABS-firmor där icke-advokater är ägare, chefer eller verksamma i andra yrkesroller än juristens. Innan de nya reglerna trädde i kraft fick advokater vara verksamma bara på egna advokatbyråer som solicitors eller barristers, eller som anställda bolagsjurister där de gav juridiska råd åt sin arbetsgivare.

I Sverige var frågan om MDP omdiskuterad för omkring 15 år sedan, då några revisionsbyråer skapade affärsjuridiska avdelningar, som de senare avvecklade. Enligt svenska regler om god advokatsed kan en advokat inte ingå i en firma som också är en revisionsbyrå.

Annons
Annons