search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Månadens advokat Anna Åkerstedt: ”Det är livskvalitet att vara sin egen”

För ett och ett halvt år sedan, 2013, startade advokat Anna Åkerstedt sin advokatbyrå i Storuman. Antalet advokatbyråer i Storuman fördubblades därmed. Och Anna Åkerstedt ångrar inte att hon valde att etablera sig i den lilla tätorten i Lappland, 23 mil från Umeå.

Varför har du valt att driva advokat­byrå i Storuman?

– Det var ett sätt för mig att få stanna kvar i Storuman där jag är uppväxt och har min familj. Först var jag anställd hos en annan advokat i Storuman, Mariquita Björnberg, där jag började direkt efter juristutbildningen. Jag kontaktade henne, och hon hade så sent som samma morgon funderat på att anställa någon. Jag lånade min mormors gamla Passat och åkte de fem milen till Blattnicksele där Mariquita bodde. Vi kom överens i hennes kök om att jag skulle börja arbeta hos henne. Jag arbetade hos Mariquita i nio år. Men 2013 hade jag fått barn, och det passade bra att starta eget när jag inte hade en massa ärenden på gång.

Hur är det att driva advokatbyrå i Storuman?

– Jag har ju aldrig arbetat i någon storstad, så jag har inte så mycket att jämföra med. Men jag tror att det är mindre hektiskt. Det är skönt också att kunna bestämma över sig själv.

Vad har du för typer av ärenden?

– Det är mycket familjerätt och arvsrätt, testamenten och uppdrag som boutredningsman. En del uppdrag med att sälja fastigheter enligt sam­äganderättslagen. Jag har byrån i en företagsby, och det händer att jag får förfrågningar från företag där om att hjälpa dem också. Sedan är det brottmål från tingsrätten i Lycksele.

Har du några advokatkolleger som du träffar?

– Vi är några advokater, jag och Mariquita Björnberg i Storuman, och så några i Lycksele. Vi har en årlig sammankomst där vi träffas och äter ärtsoppa.

Vilka är klienterna?

– Jag får mest klienter i inlandet, runt Storuman. Det är mycket ärenden i Dorotea, Åsele, Vilhelmina, Sorsele och Tärnaområdet. Det innebär ganska långa avstånd.

Ja, hur många timmar i veckan tillbringar du i bilen?

– Det varierar. Men till Lycksele och tingsrätten tar det till exempel en och en halv timme enkel resa. Det blir förstås en del ersättning för tidsspillan, det gör restiden till ett mindre problem. Dessutom hinner jag fundera ganska mycket under bilresorna. Man lägger ju liksom aldrig riktigt undan arbetet, det finns med även i bilen.

Enligt alla beräkningar är det svårt att få en liten advokatbyrå som din i glesbygden att gå runt. Hur är lönsamheten?

– Det beror på vad man jämför med. Jag har drivit min byrå i ett och ett halvt år nu, och det rullar på tycker jag. Jag har hela tiden saker att göra. Systemet med ersättning enligt timkostnadsnormen gör förstås att man får jobba en hel del gratis, eftersom man inte kan ta betalt för allt man gör. Tänker man på det så upplevs timkostnadsnormen för låg.

Har du några tips till andra advokater som funderar på att starta eget utanför storstäderna?

– Att de ska våga! Det är verkligen livskvalitet att kunna vara sin egen och styra över sig själv. För mig är just friheten i att vara min egen viktig. Jag upplever också att det faktiskt går att få ihop livspusslet, även om jag som har småbarn inte direkt har en massa tid över.