search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Domaren som blev författare

Omi Söderblom är domaren som skrev en bok om sina förfäder ärkebiskopen Nathan Söderblom och hans son Helge. Den kritikerhyllade boken ger en helt ny och mer sammansatt bild av den världsberömda ärkebiskopen.

Omi Söderblom är domare i Svea hovrätt och har i år bokdebuterat med ”I skuggan av Nathan”. Den kritikerhyllade boken handlar om Omis farfar Helge Söderblom, son till den världsberömda ärkebiskopen Nathan Söderblom. I den verklighetsbaserade boken tecknar Omi ett levande porträtt av Helges tragiska liv och relationen till hans berömde far.

Boken bygger på ett omfattande researcharbete som Omi genomfört när hon under många år letat fram stora mängder dokument från Helges tid. I boken växer det fram en bild där Helge möter en hård och oförstående omvärld. Det hela slutar med att Helges liv tragiskt avslutas dagen innan han ska fylla 36 år.

– Jag har levt i skuggan av Nathan som alla vi släktingar till honom har gjort. Både inom familjen och i skildringar av honom har han alltid upphöjts till en ikonbild. Och ända sedan jag var barn har jag funderat på vem som var människan bakom ikonbilden, berättar Omi när vi träffas i sessionssal nummer 8 i Svea hovrätt på Riddarholmen i Stockholm en grå novemberdag. Två andra drivkrafter var att hon ville veta mer om sin farfar Helge samt varför han dog dagen innan han skulle fylla år.

Under flera år letade Omi upp dokument som rörde Helge varhelst hon trodde att de kunde finnas.

– Hela processen har varit både lustfylld och smärtsam. Det har varit fantastiskt att hitta alla dokumenten på olika ställen. Jag har hittat dem på vindar, auktioner och i hemliga arkiv.

Hösten 2008 tillbringade hon mycket tid på handskriftsavdelningen i Uppsala universitet där det finns just ett hemligt arkiv.

–Mycket av mitt material bygger på hemliga handlingar som är låsta för decennier framåt. Jag kunde ta del av material i egenskap av att vara barnbarns barn till Nathan.

En slags kärna i boken utgörs av de brev och minnesblad som Helge skrev.

– Jag upplever mig som en redaktör åt Helge. Jag har sammanfört de olika dokumenten till ett. Helge har en enorm humor som jag har försökt behålla.

Materialet växte hela tiden och blev mycket omfattande. Det svåraste var att begränsa det, berättar Omi. I berättelsen använder hon ett annorlunda stilgrepp genom att låta flera olika betraktare prismatiskt beskriva ett och samma händelseförlopp från sitt unika perspektiv. På samma sätt som vittnen i en rättssal.

– Jag ville försöka göra det så ärligt som möjligt. Då blir det ärligare om man låter dem berätta precis som de har sagt i tidningar, domstolsprotokoll och journaler, säger hon.

Den bild som tonar fram av Nathan Söderblom i boken är inte den som hittills varit gängse. Tvärtom, i stället för bilden av den milde, kärleksfulle ljusspridaren, den godaste av ikoner, så framtonar han som oförmögen att möta sin sons behov av bekräftelse och kärlek.

– Jag förstod nog att man inte kan bli så framgångsrik om man inte också är ganska tuff. Både mot sin familj och säkert mot sin omgivning också. Men jag menar att det här är den första boken som har ambitionen att visa vem människan Nathan Söderblom var. Jag menar att jag har lyckats med att fylla ut utrymmet. Mitt syfte har inte varit att ta ner Nathan från någon tron utan bara att göra honom till en människa, säger Omi som betonar att den nya bilden av Nathan till trots så har hon endast mötts av positiva reaktioner från omvärlden, även från kyrkligt håll.

Omi konstaterar att hon har haft stor nytta av sin domarbakgrund då hon arbetat med det skrivna ordet i sitt yrke. Samtidigt tycker hon att hennes domargärning har blivit bättre eftersom bokprojektet har varit en utmaning skrivmässigt. Omi berättar att hon har arbetat mycket med brottmål och ”befunnit sig på livets arena.”

– Jag har funderat mycket på hur det kan bli som det blir för vissa människor. Varför går det så snett för en del med de bästa av förutsättningar? Och varför klarar sig några med usla förutsättningar ibland sig så förvånansvärt bra? Vad är det som avgör vårt öde?

Omi berättar att hon har mer material till ytterligare en bok om Helge. I hennes debutbok är allt material som rör Helges resor är borttaget.

– Helge var en vagabond i många år och reste runt i Europa och norra Afrika samt USA. Han beskrev obetalbart sina intryck. Det skulle vara roligt att skriva om resorna, säger hon men tillägger:

– Boken har fått ett så fantastiskt bemötande och en ny skulle jämföras med den. Men tanken är i sin linda och jag tvekar lite.

Omi Söderblom 

  • Familj: Fyra barn varav två är advokater och två läkare. Gift med advokat Mikael Mohammar.
  • Ordinarie domare i Svea hovrätt sedan 20 år.
  • Debuterar i år med den kritikerrosade boken ”I skuggan av Nathan”.
Annons
Annons