search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Varierat program under Tällbergsdagarna

Konsten att fatta beslut och rättssäkerheten var två ämnen som behandlades under årets upplaga av Mellersta avdelningens Tällbergsdagar.

Mellersta avdelningens studiedagar lockade i år drygt 60 advokater och biträdande jurister till Tällberg i Dalarna den 20–21 september.

– Många av årets deltagare är yngre. Det är jätteroligt att se att det finns en återväxt.  Syftet är inte bara att få utbildning och poäng. Det här är ett bra tillfälle att få träffa kolleger och utbyta tankar också, säger Johanna Näslund, sekreterare i Mellersta avdelningen och huvudansvarig för studie­dagarna.

Först på programmet var en föreläsning med entreprenören och föredragshållaren Pelle Tornell. Han berättade om konsten att fatta och påverka beslut och konstaterade att utmaningen att fatta bra beslut aldrig har varit större än nu. Antalet valmöjligheter ökar och vi har obegränsat med information i alla beslutssituationer. Frågan är då om besluten blir bättre när valmöjligheterna blir fler?

– Att ge människor fler valmöjligheter verkar skapa ett större intresse för en produkt. Men man skjuter upp beslut och blir passiv i beslutssituationer när man får många valmöjligheter, sade Pelle Tornell och angav valet av PPM-fonder som exempel.

Han berättade även hur lättpåverkbara vi är när det gäller beslutsfattandet. Om vi är trötta, hungriga eller stressade slår det direkt på förmågan att fatta beslut. I Israel har man följt hur ett antal domare under åtta månader har fattat beslut om att bevilja eller ge avslag på benådningsansökningar.

– Det vanligaste utfallet var avslag. Men flest fick beviljad benådning strax efter arbetsdagens början, efter lunch och trefikat. Chanserna att få en beviljad benådningsansökan i slutet av dagen var däremot små.

Efter Pelle Tornell intog Advokatsamfundets vice ordförande, Dick Lundqvist, scenen och informerade om styrelsens arbete. Han berättade att advokatkåren har vuxit markant sedan år 2000, från 2 000 advokater till 5 600. För första gången på fyra år ökar även antalet biträdande jurister.

Under lördagsförmiddagen diskuterade Aftonbladetjournalisten Oisín Cantwell och Lars Bergström, lagman vid Falu tingsrätt, rättssäkerheten.

Bergström talade om rättssäkerhet från en domares perspektiv. Han berörde bland annat nämndemannasystemet och är positiv till nämndemän, men anser att antalet bör dras ner i tingsrätterna och att de bör tas bort i hovrätterna.

Annons
Annons
Annons