search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Månadens advokat Allan Widman: En osäker omvärld är den största utmaningen

I och med riksdagens öppnande tog Malmöadvokaten och reservofficeren Allan Widman över ordförandeklubban i försvarsutskottet. Som sådan vill han föra in Sverige i Nato, och bygga upp försvaret för att kunna möta hoten i en allt osäkrare omvärld.

Grattis till nya uppdraget som ordförande i försvarsutskottet. Vilka är de stora utmaningarna i din roll som utskottsordförande?

– Tack! Den enskilt största utmaningen är den snabba och allt sämre utvecklingen i vår omvärld. Sett över ett par år har Ryssland ökat det man brukar kalla incidenttrycket mot både sina grannländer och mot oss. Och det kommer av allt att döma att fortgå. Samtidigt har vi under 20 års tid sänkt garden försvarsmässigt så mycket att vår förmåga att försvara oss har börjat falla samman. Nu är det dags att så snart som möjligt återställa den nationella försvarsförmågan.

Du är en förespråkare för svenskt Nato-medlemskap. Vilka är de stora fördelarna?

– Det enklaste svaret är väl att Sverige har 9 miljoner invånare. Ryssland har 140 miljoner. Det finns inte på kartan att vi ska kunna möta en allvarlig säkerhetsutmaning från en stormakt. Därför måste vi samverka. Nato är det mest kvalificerade säkerhetssamarbetet för demokratiska länder.

Ser du inte några problem med ett medlemskap?

– Det är faktiskt svårt att se några sakliga nackdelar. Möjligen är det ett problem för Sveriges självbild, och känslan av att vi är ett starkt och framgångsrikt land, som haft fred i två hundra år. Det ger en falsk känsla av trygghet, som får en törn av att vi kommer in i sammanhang där vi får se vad andra kan.

Hur kom det sig att du satsade på politiken?

– Jag har sedan barnsben varit intresserad av samhället och samhällsförhållanden. Redan som fem–sexåring började jag följa nyhetsprogrammen, Jag gick redan i sjuan med i Moderata ungdomsförbundet, och senare i SSU, så jag har varit politiskt aktiv mer eller mindre hela livet. Egentligen var det väl inte meningen att jag skulle komma in i riksdagen år 2002, men Folkpartiet gjorde ett starkt val, och strax före valet insåg jag att det kunde bli så. Då hade jag ett samtal med kollegerna på min dåvarande advokatbyrå, och jag kände att det här ville jag göra.

Vad är roligast – politiken eller juridiken?

– Det är svårt att svara generellt på. Det finns ögonblick i både politiken och juridiken som hör till de lyckligaste i mitt liv. Möjligen kan man kunna säga att det är en mer varierande arbetsdag i riksdagen än inom affärsjuridiken. Det blir fler möten med nya människor och nya platser, och på sitt sätt mer stimulerande än att bara ägna dagarna åt civilrättsliga tvister. Samtidigt kan jag ibland längta starkt efter juridikens problemlösning.

Vad har du med dig från advokattillvaron som du har nytta av i riksdagen?

– Väldigt mycket! En juridisk utbildning och erfarenhet ger den fördelen att man enklare kan se det relevanta i myllret av argument och åsikter som alltid finns. Att hitta det relevanta är ju grundläggande från dag ett på Juridicum och genom advokatverksamheten.

Och vad får du med dig från riksdagsarbetet som du har nytta av när du återvänder till advokatbyrån?

– Efter 12 eller om det blir 16 år i riksdagen har man skapat väldigt mycket personliga kontakter, i både det privata näringslivet och i offentlig sektor. Det är en ovedersäglig fördel.

Annons
Annons
Annons