search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

De snabba karriärvägarna är inte självklart de bästa

– Se till att bli vän med de seniora mentorerna!

Det karriärtipset gav Elisabeth Thand Ringqvist vid Hildarys lunchseminarium.

Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist berättade om sin brokiga karriärväg vid nätverkets Hildarys lunchseminarium i Stockholm den 14 oktober.

Elisabeth Thand Ringqvist är uppvuxen i en entreprenörfamilj på Frös­ön och sysslade mycket med musik under uppväxten. Efter samhällsvetenskaplig linje tenterade hon också snabbt två års musikgymnasium, men i valet mellan utbildning till solist på cello eller trombon och Handelshögskolan i Stockholm beslöt hon sig för Handels.

– Jag ville hålla på med politik och tänkte att läsa ekonomi var en bra grund för det. Samhällsengagemang har jag haft sedan jag var 14 år.

Elisabeth engagerade sig i Centerpartiets Högskoleförbund. Efter att ha arbetat politiskt med lobbyism och public affairs en kort tid började hon på det stora managementkonsultföretaget McKinsey. Hon tänkte stanna en kort tid på företaget.

– Jag var där i sju år! konstaterade Elisabeth.

På McKinsey arbetade Elisabeth Thand Ringqvist med M&A, företagsförvärv. Det var lärorikt och gav mycket kunskap som var bra att ha senare i karriären.

Men Elisabeth, med sitt politiska engagemang, ville gärna arbeta med non-profit. Hon blev antagen till Mc­Kinseys globala non-profit-program och arbetade ett år med Världsbanken och Gatesstiftelsen.

Under tiden var hon också ledamot av Centerpartiets partistyrelse – inte alltid en lätt kombination för en M&A-konsult.

– Till slut gick jag över till politiken helt och hållet och blev kanslichef för Centerpartiet 2005. Att bygga en strategi för Centerpartiet med alla de bästa verktygen från affärslivet var jätteroligt!

Efter valet 2006 arbetade Elisabeth i Regeringskansliet med näringsminister Maud Olofsson.

Sedan juni 2011 är hon vd för Företagarna – en organisation som representerar 75 000 företagare. Arbetet handlar om företagsutveckling och politik.

Elisabeth Thand Ringqvists slutsats utifrån sin egen brokiga karriär är att det inte finns bra eller dåliga karriärvägar. De självklara och snabba karriärvägarna är lätta att peka ut och är de vi oftast hör talas om – men det finns andra vägar som gör att du bevarar lust och passion för det du håller på med.

På frågan om karriärtips svarade Elisabeth:

– Se till att bli vän med de seniora mentorerna tidigt! De värderingar som är viktiga för ”silverryggar” kan skilja sig från värderingarna hos dem som har nått första chefsnivån. Silverryggarna har ett mycket större samhällsperspektiv.

Annons
Annons
Annons