search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Notiser världen

Pakistanska advokater anklagade för hädelse

I Pakistan har 68 advokater anklagats för hädelse sedan de protesterat mot att en polisman gripit en av deras advokatkolleger, rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.

Polismannen heter Umar, liksom profeten Muhammads följeslagare kalifen Umar. En åhörare uppfattade att advokaterna ropade kränkande tillmälen riktade mot kalifen Umar, och gjorde en polisanmälan om hädelse. Jhangdistriktets advokatsamfund har förklarat att det hela är ett missförstånd. Hädelse kan medföra dödsstraff enligt pakistansk lag.

Våldtagna kvinnor väcker proteststorm i Indien

Våldsamma protester sköljer över Indien efter att fyra kvinnor påträffats hängda i delstaten Uttar Pradesh. Det finns misstankar om att offren först har våldtagits.

Det började med att två tonårsflickor upptäcktes hängda i ett träd utanför sitt hem i maj. De hade innan de mördades utsatts för en gruppvåldtäkt när de lämnade hemmet för att gå på toaletten. I början av juni påträffades en kvinna hängd i ett träd. Polisen misstänker att hon först hade våldtagits och utesluter inte att det kan handla om ett hedersmord. Bara ett dygn tidigare påträffades en annan kvinna mördad på samma sätt. Dåden har väckt starka känslor i hela världen, och i Indien har demonstranter och polis drabbat samman.

IBAHRI uppmanade båda parterna

I samband med att den tillfälliga vapenvilan i Palestina/Gazakonflikten skulle upphöra den 8 augusti uppmanade IBA:s människorättsinstitut (IBAHRI) i ett pressmeddelande samtliga parter i konflikten att respektera den humanitära rätten. Organisationen uppmanade parterna att ansluta sig till internationella rättsliga normer särskilt avseende skillnaden mellan ”militära mål” och ”civil egendom”.

Annons
Annons