search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Högerback i riskkapitallaget

Från supporter till högerback. Den liknelsen gjorde Jenny Keisu när hon berättade hur det är att gå från advokatrollen till att bli chefsjurist för NC Advisory som rådger Nordic Capitals riskkapitalfonder.

– Jag går igång på fotboll och riskbedömning. Det är en lite spännande kombination. Jag tror riskbedömningen skiljer sig ganska mycket mellan min värld och den världen där advokater befinner sig, sa Jenny Keisu, när hon talade på ett lunchseminarium med Advokat i framtiden på Advokatsamfundet den 20 februari.

Jenny Keisu är sedan 2012 chefsjurist för NC Advisory, Nordic Capital-fondernas rådgivningsbolag, och hamnade på fjärde plats på Veckans Affärers lista över Sveriges supertalanger 2013. Men hon har även hunnit med att arbeta som advokat på Mannheimer Swartling 2008–2012 och har sedan tio år tillbaka förtroendeuppdrag för Svenska Fotbollförbundet. Dessutom har hon skrivit en bok om styrning och kontroll av aktiebolag.

Jenny Keisu beskrev hur man hanterar risker i riskkapitalbranschen där uppgiften är att stödja värdeutvecklingen i portföljbolagen och maximera avkastningen till sina investerare, samtidigt som man konstant utsätts för mycket tuff granskning från ägare, myndigheter och medier.

– Min roll är att se till att vi inte släpper in mål eller i vart fall inte får några skott som vi inte kan hantera. Sen måste jag också bestämma om jag ska gå höger, vänster eller rakt fram om jag får bollen. Det är ganska svåra beslut där jag behöver hjälp av supportrar, men det är fortfarande mina beslut. Vilket är en stor skillnad jämfört med advokatrollen.

En förklaring till varför riskkapitalbranschen är så hårt granskad är enligt Jenny Keisu att branschens omsättning uppgår till 8 procent av Sveriges BNP och att de anställda utgör 7 procent av alla privatanställda i Sverige. Nordic Capital äger till exempel 27 portföljbolag, omsätter årligen cirka 12 miljarder euro och har cirka 56 000 anställda i hela världen.

Riskhantering hos riskkapitalfonder skiljer sig från andra bolag.

– I bedömningen tar man väldigt många kalkylerade affärsrisker och gör kalkyler över vad vi är beredda att riskera rent affärsmässigt. Men när det gäller legala risker så har vi en minimal toleransnivå. Vi måste motsvara de höga kraven från våra investerare och är noga granskade av myndigheter och massmedier. Vi har inte råd att göra misstag, särskilt inte på det legala området.

Bland Jenny Keisus högst prioriterade arbetsuppgifter finns riskexponering angående handelssanktioner, skattefrågor, konkurrensbegränsning, korruption, miljöfrågor och barnarbete.

Eftersom nästan 50 procent av Nordic Capitals kapital i vissa fonder kommer från amerikanska pensionsfonder är det viktigt att portföljbolagen inte bryter mot regler och lagar i USA, till exempel amerikanska handelssanktioner mot olika länder. Skattefrågor är en annan riskexponering som kan leda till dramatiska konsekvenser.

– Dels kan det kosta väldigt mycket pengar att göra fel, dels är det jobbigt ur ett medie- och myndighetsperspektiv. Vi tar absolut noll risk när det gäller skatt.

Annons
Annons