search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Om M. Cherif Bassiouni

M. Cherif Bassiouni, som föddes 1937 i Kairo, anses av många som den enskilda person som betytt mest för framväxten av den moderna internationella straffrätten.

Han har under det senaste halvseklet funnits med vid tillkomsten av alla de viktigaste internationella konventionerna på den internationella straffrättens område, till exempel 1973 års konvention mot apartheid, 1984 års konvention mot tortyr och den så kallade Romstadgan.

M. Cherif Bassiouni är professor i juridik vid Kairo-universitetet och professor emeritus vid den juridiska fakulteten vid DePaul University i Chicago, där han undervisat i internationell straffrätt och mänskliga rättigheter sedan 1964.

M. Cherif Bassiounis arbete för internationell straffrätt och mänskliga rättigheter har fört honom till alla de stora krigsskådeplatserna, inklusive före detta Jugoslavien, Afghanistan och Irak.

Som företrädare för FN har han dokumenterat krigsförbrytelser och förberett rättegångar mot gärningsmännen.

Att våld mot kvinnor kommit att erkännas som en krigsförbrytelse efter de övergrepp som ägde rum i Bosnien i början av 1990-talet är till stor del M. Cherif Bassiounis förtjänst.

Bassiouni har under åren också försökt att skapa fred i Mellanöstern.

Som rådgivare åt den dåvarande egyptiske presidenten Anwar Sadat var han en av arkitekterna bakom 1978 års avtal i Camp David om fred mellan Egypten och Israel.

På senare år har han stött 2010 års initiativ att bryta Israels flottblockad mot Gaza och 2011 utsågs han av kungen av Bahrain till ordförande i en kommission (den så kallade Bassiounikommissionen) med uppgift att undersöka orsakerna till och omfattningen av de våldsamheter som ägde rum i Bahrain i februari och mars 2011. I sin rapport riktar kommissionen kritik mot säkerhetsstyrkornas bruk av tortyr och överdrivet våld.

I den pågående konflikten i Syrien har M. Cherif Bassiouni försökt få FN att tillsätta en kommission för insamling av bevis för förekomsten av krigsförbrytelser, för att bereda marken för framtida rättegångar.

Kopplingar till Sverige

M. Cherif Bassiouni har lärt känna många svenskar genom åren, bland andra Hans Corell och Thomas Hammarberg. Även hans fru Elaine har svenskt påbrå.

Familj: Fru och fyra styvbarn och åtta barnbarn.

Hobby: M. Cherif Bassiouni, som läser mycket, helst historia och filosofi, har även ett stort och något ovanligt samlarintresse, nämligen tennsoldater. Något han samlat på sedan pojkåren.

”När jag blir frustrerad över sakernas tillstånd i världen så byter jag slagordning på mina tennsoldater och har mina egna små slag hemma.”

Annons
Annons