search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Brittiska advokater överger timtaxan

Nätverket QualitySolicitors i Storbritannien håller på att överge timtaxan, skriver The Law Society Gazette. De 11 200 medlemmarna planerar att nästa år övergå till fasta taxor.

QualitySolicitors bildades 2008 och är Storbritanniens första nationella kedja med advokater som bedriver sin verksamhet i en franchisemodell som bygger på oberoende ägarskap av små och medelstora advokatbyråer.

Grundaren av nätverket Craig Holt kallar den nya prismodellen en ”industry-changing plan” och förklarar att den kommer att testas i ett pilotprojekt med 15 medlemsbyråer i december. De slutar ta betalt per timme och inför fasta taxor för alla typer av uppdrag och det gäller även tvistemål. Den fasta taxan garanterar en tydlig prissättning för klienterna och inkluderar ett kostnadsfritt möte där advokaten och klienten tillsammans bestämmer uppdragets omfattning.

– Framför allt har klienterna berättat för oss hur mycket de ogillar svårförutsägbarheten och osäkerheten med timtaxan, säger Craig Holt, som konstaterar att den nya prismodellen införs eftersom klienterna har efterfrågat den.

Annons
Annons