search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Bassiouni tog emot Stockholm Human Rights Award

Professor M. Cherif Bassiouni, världsledande expert på krigsbrott och den internationella straffrättens gudfader, mottog priset i Stockholm den 26 november.

Förra årets Stockholm Human Rights Award, det femte i ordningen, delades ut av generalsekreteraren i Advokatsamfundet Anne Ramberg vid en högtidlig ceremoni i Berwaldhallen. Utmärkelsen gick 2013 till M. Cherif Bassiouni.

– Jag är väldigt stolt och hedrad över att få överlämna Stockholm Human Rights Award 2013 till en mycket värdig pristagare, professor M. Cherif Bassiouni. Priset tilldelas honom för hans långa och ihärdiga arbete för att stödja rättssäkerhet, mänskliga rättigheter i stort och internationell straffrätt i synnerhet, sa Anne Ramberg.

 M. Cherif Bassiouni har under det senaste halvseklet medverkat vid tillkomsten av alla de viktigaste internationella konventionerna på den internationella straffrättens område. Han har också haft en central roll i FN:s arbete för att stoppa krigsförbrytelser.

– Professor Bassiouni är mycket mer än en världsledande akademiker. Så vi tänkte att det skulle vara intressant att få höra mer om hans liv och karriär inom övriga områden och få ta del av hans analys om vad som pågår i Mellanöstern och andra aktuella frågor. För att göra intervjun har vi anlitat en av världens främsta tv-journalister, Todd Benjamin, sa ILAC:s generalsekreterare Christian Åhlund.

Vid ceremonin underhöll Divine – tre operasångerskor – och stråkkvartetten Pop Quartet de inbjudna gästerna från bland annat diplomatkåren, domstolarna, advokatkåren och universiteten.

Stockholm Human Rights Award

Stockholm Human Rights Award tillkom 2009 på gemensamt initiativ av International Bar Association (IBA), International Legal Assistance Consortium (ILAC) och Sveriges advokatsamfund.

Tidigare pristagare

Stockholm Human Rights Award utdelas årligen till en person och/eller en organisation för särskilt framstående insatser till stöd för demokratisk ut­veckling och mänskliga rättigheter.

Tidigare års pristagare är Europarådets före detta kommissionär Thomas Hammarberg och European Roma Rights Centre 2012, skaparen av Open Society Foundations

George Soros och människorättsaktivisten Aryeh Neier 2011, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Navi Pillay 2010 och den sydafrikanske juristen Richard Goldstone 2009.

Annons
Annons
Annons
Annons