search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Att starta och driva en nischad humanbyrå

För att lyckas starta egen advokatbyrå krävs passion, envishet och bra marknadsföring. Det rådet gav delägarna från Stockholms Asylbyrå när de berättade om sina erfarenheter.

– Om du bara vill starta en byrå för att det verkar skoj att driva bolag, då tror jag det kan bli svårt. Det är viktigt att ha kunskap, idéer och passion. Utan passion kommer du förmodligen inte orka med alla motgångar och svårigheter, sa Linn Öst Nori när hon och Karin Gyllenring höll ett lunchseminarium med Advokat i framtiden torsdagen den 24 oktober på Advokatsamfundet.

Karin berättade om hur det är att starta en nischad humanbyrå, anställa biträdande jurister och ombilda från jurist- till advokatbyrå. Dessutom delade de med sig av sina bästa tips till alla som vill starta byrå och Linn redogjorde för sina erfarenheter av att gå från anställd till delägare i samma byrå.

– Du måste brinna för ämnet. Fundera också över när det är rätt tid i livet för dig att starta en verksamhet. För mig var rätt tid innan jag fick barn. Du måste nämligen vara beredd att investera väldigt mycket av din tid, sa Karin, som 2006 grundade Stockholms Asylbyrå – Sveriges enda advokatbyrå med asyl- och migrationsrätt som uttalad nisch.

Däremot går det utmärkt att kombinera att driva byrå med att ha familj.

– Både jag och Linn är föräldrar. Vi gör det möjligt genom att ha en modern infrastruktur på byrån, stor förståelse oss delägare emellan och städerska i hemmet, men framför allt måste du som kvinna ha en jämställd man.

Karin och Linn, som båda har arbetat på Migrationsverket, beskrev envishet som den främsta framgångsfaktorn när man startar en byrå. De tog också upp frågan: hur får man sin första klient?

– Jag vill säga att marknadsföring är det absolut viktigaste att jobba med. Jag menar verkligen det! Utan marknadsföring – ingen byrå, sa Karin.

Hon berättade att aktivt nätverksbyggande ända sedan studietiden på juristlinjen har varit nyckeln till framgång i marknadsföringen av Stockholms Asylbyrå.

En annan viktig framgångsfaktor enligt Karin är att ha ett avancerat affärs- och ekonomisystem, som hon beskrev som byråns bas.

– Men det absolut bästa för min karriär och för byrån var när jag blev mamma, sa Karin, som 2008 stod inför det svåra valet att anställa någon eller lägga ner byrån.

Hon valde att anställa Linn som biträdande jurist och det visade sig vara ett lyckokast.

Linn var en mycket engagerad medarbetare och blev delägare. De båda driver numera byrån i ”true partnership”, som är den vanligaste delägarformen för advokatbyråer.

– Att bli delägare är att byta livsstil. Det innebär helt andra arbetstider. Man släpper aldrig byrån. Jag tror att nyckeln till att delägarskap ska vara en lyckad väg att gå och för att man ska kunna njuta av den här livsstilen, är att man verkligen brinner för det, sa Linn och tillade:

– Det är också väldigt viktigt att man väljer rätt samarbetspartner, så att man drar åt samma håll och vill samma sak med byrån – samtidigt som man kompletterar varandra.

Annons
Annons