search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Advokatdagarna

Årets talare lockade till skratt

Colin Moon, Årets talare 2012, roade deltagarna på Advokatdagarna med ett galet föredrag på temat ”Are Swedes really that normal – om kulturkrockar, kommunikation och kemi”.

– Jag tror inte på stereotyper, sa denna pratglada engelsman och talade sedan om svenskar som har möten om allting, tyskar som tvunget måste säga sanningen, omedgörliga fransmän, känslomässiga italienare, snobbiga engelsmän som aldrig säger vad de tänker, norrmän som vill gå på tur, tystlåtna finländare och danskar som säger ”jä, jä, jä” på internationella möten och sedan åker hem och gör precis tvärtom.

Colin Moon är född i London och bor sedan 1980-talet i Sverige. Han är en efterfrågad föreläsare, kommunikationsexpert, moderator och författare som bland annat har skrivit två böcker om Sverige, svenskarna och deras egenheter, ”In the secret garden of SwEden” och ”Sweden – the secret files”. 2012 utsågs han till årets manliga talare av talaragenturen Talarforum.

Colin Moons filosofi är att om man ska verka i mångkulturella team är det bäst att först skaffa sig en självinsikt om den egna kulturella bakgrunden. Och sedan alla andras. Under föredraget på Advokatdagarna beskrev han bland annat bilden av svenskarna utomlands.

– Jag visste ingenting om svenskarna när jag kom hit, absolut ingenting. Jag visste bara att de söp ihjäl sig, hade sex överallt och var kommunister. Nu när jag har bott här i ett antal år så vet jag att ett av de här påståendena är sant.

Colin Moon berättade också att svenskar har sängkläder med sig i bilen när de åker på middagsbjudningar ifall de inte lyckas bestämma vem som ska köra hem och vem ska dricka vin. Han förklarade att på svenska konferenser har man namnbrickor för att komma ihåg vad man själv heter. Och att vi älskar möten så mycket att vi till och med har förmöten för att diskutera vad vi ska diskutera på det riktiga mötet.