search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Notiser världen

Bangladeshisk advokat fängslad
Den bangladeshiske advokaten Adilur Rahman Khan, sekreterare för människorättsorganisationen Odhikar, fängslades den 10 augusti. Han har sedan dess hållits i förvar, anklagad för att ha publicerat falsk information och stört ordningen.

Enligt International Bar Associations Human Rights Institute (IBAHRI) är anklagelserna mot Adilur Rahman Khan kopplade till en rapport publicerad av Odhikar. Organisationen har där utrett omständigheterna kring en demonstration där 61 personer dödades av polisen. Representanter för Odhikar uppger att polisen försökt få fram namn och adress till de 61 dödsoffren, vilket Odhikar vägrade att lämna ut. Strax därefter greps Khan.

IBAHRI uppmanar nu Bangladesh att leva upp till sina förpliktelser enligt konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, och släppa Adilur Rahman Khan.

 

Hovrätten prövar Rwandamålet
Den 20 juni i år dömde Stockholms tingsrätt en 54-årig svensk medborgare för folkmord och grovt folkrättsbrott till livstids fängelse. Åtalet gällde händelser i Rwanda 1994. Enligt tingsrätten hade den åtalade personen haft en ledande roll på lägre nivå och, i samverkan med andra, medverkat till mord, försök till mord, anstiftan av mord samt människorov. Tingsrätten fann också att den åtalade personligen gjort sig skyldig till försök till mord genom att under flera massakrer skjuta mot folk med ett automatvapen.

Ett stort antal målsägande hade begärt skadestånd av den åtalade. Enligt tingsrätten kunde dock inte skadestånd dömas ut, eftersom det begärts enligt svensk rätt. Rwandisk rätt ansågs i stället vara tillämplig på skadeståndsfrågan.

Domen har överklagats av såväl den dömde som åklagaren och målsägandena. Svea hovrätt inledde huvudförhandlingen den 9 september. Rättegången planeras pågå i ungefär ett halvår. Under den tiden kommer hovrätten också att hålla syn i Rwanda.

Annons
Annons