search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Bin – en viktig bisyssla för advokatbyrå i stan

Linklaters i Stockholm är förmodligen den första advokatbyrån i landet som har skaffat en egen bikupa. På ett enkelt sätt gör byrån en insats för miljön.

På en steril takterass till Linklaters advokatbyrå på Regeringsgatan i Stockholms city finns en bikupa. Bin flyger ut och in i kupan och i bakgrunden reser sig de två Kungstornen. Linklaters står det i magenta på den vita kupan. Advokat Per Nyberg, MP för Linklaters Stockholmskontor, berättar att när idén presenterades för honom tyckte han att den var spännande.

– Med enkla medel kunde vi göra en miljöinsats. Reaktionerna från kollegorna är uteslutande positiva. Det är ett sätt att synliggöra miljöarbetet i organisationen, säger han.

Idén kom från kocken Jens Hornestedt, som gick med i miljögruppen på kontoret när han började på Linklaters. Tidigare arbetade Jens inom hotellbranschen, bland annat på Storulvåns fjällstation. Där handlade det om delägarskap i lammgårdar. Lamm kändes dock lite väl lantligt för innerstan. Men bin fungerar utmärkt.

– Bin är ett sätt att visa var maten kommer ifrån. Bin kan man ha i stan, så jag tog kontakt med företaget Bee Urban. Deras affärside är att sätta ut och sköta bikupor på olika företag i Stockholm, säger Jens Hornestedt.

Han presenterade idén för Helena Hellman, miljöansvarig på Linklaters.

– Alla tycker miljöarbete är viktigt. Det är svårt att vara tydlig på ett kontor som vårt mitt i stan. Bin gör nytta. Det har gett oss en profil i miljöarbetet. Vi arbetar med de fyra elementen, bikupan faller under elementet jord och visar betydelsen av biologisk mångfald och pollinering, säger Helena Hellman.

Bee Urban hämtar vaxkakorna från kupan och slungar honungen. Tillbaka kommer burkar med en etikett där det står ”Just bee cause. Linklaters”. Honungsburkarna syns både internt och externt, enligt Per Nyberg.

– Bitsatningen skapar goodwill till anställda och klienter. På klientseminarier kan vi servera honung till teet. Eller som julpresent. Vi har lottat ut honung som pris i tävlingar, berättar Nyberg och tillägger att den svenska bisysslan rönt uppskattning via den nyhetsbulletin som når de 29 kontoren ute i världen.

Kocken Jens Hornestedt är nöjd med årets vackra väder. Förra sommarens regn ogillade bina.