search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Samir Abu Eid prisas för engagerande rapportering

Årets journalistpristagare rapporterar från några av jordens farligaste platser.

– Jag är väl medveten om riskerna. Samtidigt måste vi journalister vara på plats och se med egna ögon vad som händer, säger pristagaren Samir Abu Eid.

Samir Abu Eid. Foto: Tom Knutson
Samir Abu Eid. Foto: Tom Knutson

Advokatsamfundets journalistpris 2013 delades ut vid fullmäktigemötet till Sveriges televisions korrespondent i Mellanöstern och Nordafrika, Samir Abu Eid. Enligt priskommitténs motivering får han priset för att han ”sakligt, engagerande och skickligt” rapporterar om upproren och de politiska omvälvningarna i norra Afrika och Mellanöstern. Kommittén skriver vidare att ”Samir Abu Eids intervjuer med människor vars liv påverkas av de dramatiska händelserna engagerar och bidrar till en djupare förståelse av skeendet. Hans bevakning understryker betydelsen av internationell rätt och mänskliga rättigheter, liksom vikten av att upprätthålla rättsstatliga principer”.

Samir Abu Eid började som korrespondent i regionen 2010, och har på nära håll kunnat följa och rapportera om såväl den växande demokratirörelsen i Nordafrika och Mellanöstern som kriget i Syrien.

– Det är en tuff miljö att arbeta i, men priset gör att jag känner mig ännu mer motiverad, eftersom det visar hur viktigt mitt arbete är, säger pristagaren.

Samir Abu Eid har själv palestinsk bakgrund och talar arabiska. Det underlättar arbetet.

– Kunskapen om språket, kulturen och religionen är viktig för att kunna ta de enskilda människornas perspektiv, säger han.

Att priset kommer just från Advokatsamfundet gör Samir Abu Eid extra glad.

– Jag träffar en hel del advokater i de länder jag bevakar. Många av dem är verkliga hjältar som står upp för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet och försvarar fattiga människor som råkar illa ut, säger han.

Annons
Annons