search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Månadens advokat Björn Hurtig: ”Så fort en advokat gör en egen utredning höjs rättssäkerheten”

Björn Hurtig är advokaten som hittade den raderade film polisen missat och fick sin klient frikänd från våldtäkt.

Berätta om fallet med den raderade filmsekvensen.

– Två unga män dömdes i tingsrätten för våldtäkt på två unga kvinnor. Jag såg när fallet skulle upp i hovrätten att en av killarna i förhör sagt att han hade filmat förloppet på sin mobiltelefon och att den sexuella samvaron var frivillig, men sedan raderat sekvensen. Polisens tekniker hade gått igenom telefonen och inte funnit några spår. Jag begärde att få ut telefonen, men fick det först efter domen. Då kontaktade vi ett företag som rekonstruerar kraschade datorer och telefoner och som har hjälpt polisen mycket. Det dröjde bara någon vecka innan de hittade den raderade filmen i tumnagelgalleriet. Filmen visade sig motsäga allt som tjejen hade sagt och tala för allt det min kille hade sagt. Fallet återvisades till hovrätten där jag redovisade filmen med hjälp av min utredare och det blev en bra utgång.

Fick du ersättning för extraarbetet?

– Jag tog ersättning för det jag gjorde, inte för min utredare. Jag tycker att det ligger i advokatens skyldighet att även om man inte får betalt för allting gör man allting ändå. Jag tillhör dem som tycker, även om vi tjänar sämre än en affärsjurist, att vi tjänar bra med pengar ändå. Mina mor- och farföräldrar skulle antagligen ge mig örfilar om jag sa att jag tjänade dåligt. Lite måste man vara beredd att göra ideellt i det här jobbet.

Varför tror du att polis och åklagare inte gjorde mer?

– Man skulle kunna vara aggressiv och säga att det var för att de inte ville, men jag tror inte det är så enkelt. Poliser vill naturligtvis att rättvisa skipas, det handlar i stället om att man får något slags tunnelseende till slut. Den andra anledningen kan vara att man helt enkelt hade för dålig kompetens och för dåliga verktyg. Vad är värst? Är det att någon inom polisen är illvillig mot min klient, det vore hemskt sett ur ett rättsperspektiv, men det är ännu värre om man inte har tillräcklig kompetens och resurser. Det riskerar att slå mot många fler människor.

Har det skett en förändring?

– Nej, det vet jag inte. Jag tycker att polis och åklagarmyndighet gör ett bra jobb. Däremot tycker jag att domstolarna tar ett litet steg tillbaka och lägger mer i knäet på oss advokater. Det är inte riktigt bra. De ska ändå kvalitetsgranska det som ligger till grund för en friande eller fällande dom.

Hur ofta får du göra egna utredningar?

– Väldigt ofta. Alltifrån att gå ut på platsen och ta lite foton till att anlita en tekniker eller en rättsläkare. Jag har en egen utredningsenhet: en före detta polis och en före detta journalist som jag har anställt och som hjälper mig att göra utredningar.

Är det vanligt att jobba så?

– Jag tror att jag är helt ensam om det i Sverige. I USA och England är det väldigt vanligt.

Vad betyder det för rättssäkerheten att advokater gör egna utredningar?

– Oerhört mycket! Så fort en advokat gör en egen utredning så höjs rättssäkerheten för den enskilde misstänkte. Man skulle kunna tycka att det är ett nederlag för rättssäkerheten och för rättsstaten att det behövs, men jag ser det inte så. I den bästa av världar sköts allting ”by the book”, men vi är människor. Någonstans har vi alltid en subjektiv uppfattning. Därför tror jag att det alltid kommer att behöva göras egna utredningar.

Vad tror du händer framöver?

– Jag tror att det kommer att explodera. Allt fler advokatbyråer kommer att ha utredare knutna till sig på något sätt.

Annons
Annons