search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Människorättsadvokat släppt mot borgen i Zimbabwe

Tidigare i mars greps advokaten Beatrice Mtetwa i Zimbabwes huvudstad Harare anklagad för att ha hindrat polisen i dess arbete. Nu är hon släppt mot borgen.

Polisen i Zimbabwe grep i mitten av mars landets mest framstående människorättsadvokat, Beatrice Mtetwa, samt fyra högre tjänstemän från premiärminister Morgan Tsvangirais Mugabefientliga parti, Rörelsen för demokratisk förändring, MDC. Detta bara en dag efter att nationen röstade i en folkomröstning om en ny författning som kräver mer skydd mot brott mot mänskliga rättigheter. Genom att först inte släppa Beatrice Mtetwa trotsade den zimbabwiska polisen en order från High Court. Men nu har alltså Beatrice Mtetwa släppts mot en borgenssumma på 500 US-dollar.


Beatrice Mtetwa anklagades för att ha hindrat och satt rättvisan ur spel. Tsvangirais högste juridiske rådgivare, Thabani Mpofu, anklagades för att ha inkräktat på polisens område genom att sammanställa dokumentation om ospecificerade brott.

Bakgrunden är att Beatrice Mtetwa ska ha protesterat när polisen genomsökte ett kontor som används av Thabani Mpofu och, enligt polisen, började hon skrika på poliserna och hindra dem från att göra sitt jobb.

Samma dag genomsökte även polisen kontor tillhörande Morgan Tsvangirais media- och kommunikationsenheter. Tre andra medlemmar ur Tsvangirais personal arresterades på morgonen, enligt en talesperson från Zimbabwe Lawyers for Human Rights. Redan dagen innan, före omröstningen, greps en annan tjänsteman knuten till MDC. Inga skäl angavs omedelbart för gripandet.

Enligt Thabani Mpofu oroade polisens agerande.

– Det är olyckligt att polisen tar lagen i egna händer. Vi är oroade över domstolstrotset. Utvecklingen är tänkt att skrämma advokater så att de stoppas att göra sitt arbete, säger Thabani Mpofu.

Mark Ellis, verkställande direktör för International Bar Association, IBA, har uttalat sig om gripandet av Beatrice Mtetwa och beskrivit det som ännu en flagrant handling av Mugabes regering, som syftar till att undergräva rättsstaten och hindra dem som försöker skydda de juridiska rättigheterna för medborgarna i Zimbabwe.

 

Annons
Annons