search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Kuwaitisk människorättsadvokat fängslad

Muhammad al-Fadli, kuwaitisk människorättsadvokat, har dömts till en månads fängelse.

The Gulf Centre for Human Rights, GCHR, rapporterade i mitten av mars att den kuwaitiske människorättsadvokaten Muhammad al-Fadli dömts i sin frånvaro till en månads fängelse. Domen är svar på ett åtal mot Muhammad al-Fadli för motstånd mot polisen efter att han deltagit i en protest bland annat mot polisens våld mot medlemmar ur den statslösa folkgruppen bidun.

Kuwaits bidunbefolkning har sitt ursprung bland dem vars förfäder inte ansökte om medborgarskap eller saknade nödvändig dokumentation för detta när Kuwait blev självständigt 1961. Under 1960- och 70-talen fick bidun samma ekonomiska och sociala förmåner som kuwaitiska medborgare, även om de inte kunde rösta. Men under 1980- och 90-talen nedgraderades deras status till ”olagliga invandrare”, vilket ledde till en förlust av förmåner och utslagning från statliga tjänster och arbetstillfällen och under de senaste två åren har de kuwaitiska myndigheterna ingripit mot protester från bidun.

Under en sådan protest den 6 juli förra året, med krav på lika rättigheter för bidunsamhället, greps Muhammad al-Fadli för att släppas några timmar senare. Muhammad al-Fadli har vid flera tillfällen berättat att han attackerades av kravallpolis under demonstrationen och att han har medicinska bevis på detta.


GCHR kräver att myndigheterna i Kuwait omedelbart och villkorslöst släpper alla anklagelser mot Muhammad al-Fadli samt att en omedelbar, noggrann och opartisk utredning av övervåld från polisens sida utförs.