search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Advokat i framtiden: Starta egen advokatbyrå

Vid Advokat i framtidens lunchseminarium den 19 februari berättade advokaterna Daniel Thiel, Gustaf Cardelius och Niklas Carlbom personligt och entusiasmerande om hur de gick till väga när de lämnade den stora affärsjuridiska advokatbyrån och grundade en egen specialistbyrå.

För två och ett halvt år sedan startade Daniel, Gustaf och Niklas Advokatfirman Carthiel med inriktning på M&A och finansiering. De trivdes bra på Advokatfirman Lindahl och stod i vägskälet mellan att försöka satsa på att bli delägare eller inte.

Vid den tiden noterade de att människor i deras kontaktnät började starta egna företag, och de diskuterade att göra samma sak. Alla tre var överens om att bygga samarbetet på i första hand en samsyn på de stora frågorna i livet, snarare än på kassafrågor.

– Vi lade mycket tid på att tala med varandra om hur vi såg på arbete och fritid och om hur mycket vi ville jobba, berättade Daniel.

En viktig fråga när man startar eget är hur man skils från den stora byrån.
– Det var centralt för oss att sluta på ett trevligt sätt, sade Gustaf.
Rekommendationen från Daniel, Gustaf och Niklas är att se till att avsluta byråanställningen snyggt och jobba in i det sista. Det som oroar arbetsgivaren när anställda startar eget är att de ska ta med sig klienter. Carthiel-advokaterna tänkte inte ta med klienter från Lindahl. De litade på sina befintliga nätverk och att de skulle få klienter den vägen.

Lindahl hanterade det hela mycket professionellt. Sedan de tre advokaterna hade berättat om sina planer kom de överens med arbetsgivaren om att de fick sluta direkt, och de förband sig att inte vara för aggressiva mot Lindahls klienter.

– Nu är Lindahl en av våra bästa kontakter! Vi skickar klienter korsvis till varandra, till exempel vid jäv, sade Gustaf.

Carthiels delägare tycker att det är lättare att marknadsföra sig själv när man har egen byrå. Man vet vad man vill säga om byrån och behöver inte fundera över om det är rätt.

Advokatfirman Carthiel startade sin verksamhet en måndag.
– Det var rätt tyst på måndag och tisdag, men på onsdagen ringde det från England, berättade Daniel.
– Sedan dess har verksamheten varit självackvirerande. När man kommer ut med en egen byrå sprids det snabbt. Det väcker ens sovande nätverk, sade Gustaf.

När delägarna arbetade på storbyrån var det inga i deras personliga nätverk som hörde av sig. Nätverken aktiverades när de kom till en egen byrå.

Carthiel har slimmat sin administration. Excel fungerar bra för att hantera klientregistret, och vaktmästarsysslorna sköter delägarna själva. De menar att administration föder administration.

– Utom kopieringshjälp ibland är det ingenting vi saknar när det gäller administrativt stöd, sade Daniel och Gustaf.

Daniel Thiel, Gustaf Cardelius och Niklas Carlbom betonade att det är roligt och stimulerande att bygga upp en egen verksamhet. De sätter särskilt stort värde på friheten och möjligheten att välja sina uppdrag som den egna byrån ger. Alla tre är småbarnsföräldrar. Tvärtemot vad man skulle tro, har vardagen snarast blivit lättare att hantera sedan de startade eget.

– Paradoxalt nog är vardagen otroligt stressbefriad jämfört med tidigare. Vi styr över vår egen tid. Vi sköter byrån och våra uppdrag, men sitter inte på byrån klockan 8 på morgonen om det inte behövs, sade Gustaf.
Annons
Annons