search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Notiser aktuellt

Per Anger-priset till dagestansk advokat
Sapijat Magomedova, advokat i delrepubliken Dagestan i Ryssland, har tilldelats 2012 års Per Anger-pris ”för sitt modiga och riskfyllda arbete som advokat och som orädd försvarare av mänskliga rättigheter i en våldsam och hotfull miljö”.

Sapijat Magomedova är född 1979. Hon verkar för mänskliga rättigheter i Dagestan genom att representera enskilda individer som har utsatts för övergrepp och brott mot de mänskliga rättigheterna. Hon har specialiserat sig på fall av tortyr, sexuella övergrepp, bortföranden och justitiemord och har själv i sitt arbete utsatts för misshandel av polisen. Sapijat Magomedova och hennes familj har varit med om systematiska förföljelser och påtryckningar.

Per Anger-priset är ett internationellt pris som Sveriges regering instiftade 2004 för att främja humanistiska och demokratifrämjande insatser. Forum för levande historia har regeringens uppdrag att dela ut priset varje år. Priset för 2012 delades ut till Sapijat Magomedova vid mänskligarättighetsdagarna i Göteborg den 12 november.

 

Agnes är årets unga juristalumn
Advokat Agnes Andersson på Setterwalls Advokatbyrå har fått Handelshögskolan i Göteborgs utmärkelse Årets unga juristalumn 2012.

Juryns motivering lyder: ”Det som gör Agnes till Årets unga juristalumn 2012 är hennes kompetens och arbetskapacitet och framförallt hennes engagemang, inte bara för sin egen karriär utan också för andra människor, jämlikhet och samhället i stort. Hennes brinnande och genuina intresse för sitt rättsområde, för sitt yrke och sin bransch gör henne till en stor inspirationskälla och förebild för såväl kvinnliga som manliga jurister och trots sina relativt få år inom yrket har hon en självklar plats bland Göteborgs affärsjurister.”

Agnes har tidigare ingått i Advokat i framtidens råd.

 

Nya ledamöter i Migrationsverkets insynsråd
Regeringen har utsett följande personer att vara ledamöter i Migrationsverkets insynsråd från och med 1 november 2012 till och med 31 december 2014: Per Hall, president i Hovrätten för Västra Sverige; Kerstin Brunnberg, journalist och ordförande i Statens kulturråd; Maria Ferm, riksdagsledamot; Fredrick Federley, riksdagsledamot; Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot; Lars Gustafsson, riksdagsledamot samt Monica Werenfels Röttorp, konsult.

 

Advokat blir biträdande generalsekreterare
Advokat Kristin Campbell-Wilson har utsetts till ny biträdande generalsekreterare vid Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut. Kristin Campbell-Wilson kommer närmast från advokatbyrån DLA Nordic och började på Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut den 1 december. Hon har tidigare arbetat för advokatfirman af Petersens KB.

 

Lagman bloggar om juridiken och samhället
Mats Sjösten är inte bara lagman i Varbergs tingsrätt. Han är också hängiven bloggare och twittrare. På Lagmansbloggen skriver Sjösten om sitt och domstolens arbete och om juridiska frågor i allmänhet, men också om samhällsfrågor i stort.

Mats Sjösten är inte ensam bloggare i juristvärlden. Bland de mest kända juristbloggarna finns annars Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg och professor Mårten Schultz.

Läs Mats Sjöstens blogg på http://hn.se/bloggar/ 1.1397272-lagmansbloggen