search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Ranas dröm är att bli advokat

Möt Rana Baraya, 23, uppväxt i Irak och Sverige. Om några år träffar vi henne troligen på en advokatbyrå i Stockholm.

– Min dröm är att bli advokat och kanske är jag det om fem år, säger hon till Tidskriften Advokaten.

Drömmar går som bekant i uppfyllelse emellanåt. Och Rana Baraya har jobbat hårt för att just hennes ska göra det. Vinges mångfaldsprojekt har likaså öppnat flera dörrar för henne. Hon går sjunde terminen på juristprogrammet vid Stockholms universitet och har nyss fått praktikplats på advokatfirman Urban Olson AB i Stockholm.

Hennes mångkulturella bakgrund, språkkunskaper och inte minst erfarenheten från att ha varit sommarnotarie hos Vinge är några skäl till detta.

− Där fick jag bland annat arbeta med bolagsrättsliga frågor och vara i kontakt med domstolar och myndigheter. Jag tog del av ett projekt om företagsbesiktning och en del av utförandet samt upprättat olika relevanta dokument om och för bolagsordningar och styrelseprotokoll. Kände mig aldrig annorlunda utan som en i gänget. Arbetet var självständigt och väldigt utvecklande och gjorde mig till en lite skarpare jurist.

Stärktes i övertygelsen

Rana Baraya visste tidigt vad hon ville. Redan i nian i Botkyrka hade hon bestämt sig. När hon några år senare hade flyttat till Södertälje och gick sista året på S:t Botvidgymnasiet stärktes hon i sitt kommande yrkesval.

− När de kom från Vinge och berättade om juristyrkets många möjligheter började jag mer undersöka vad det innebär att vara jurist och advokat. Jag hade satsat på det här även om jag inte fått stipendiet från Vinge.

Men stipendiet och hennes lyckade studier gjorde att hon fick en av de åtråvärda sommarnotarietjänsterna. Att plugga juridik är inte lätt vare sig man har svenska eller arabiska som modersmål. Men Rana kämpade på och tog sig fram.

− Jag har fått stöd och uppmuntran av min man och även mina föräldrar som bägge är akademiker.

På frågan om hur hon ser på värdet av mångfald inom juridiken och vad hon själv kan bidra med pekar hon på behovet av en kår som reflekterar befolkningens sammansättning.

− Förutom mina språkkunskaper och förståelse för andra kulturer så har jag ibland ett annat perspektiv på vissa juridiska frågor som kan vara användbart i en tid av ökad internationalisering.

Annons
Annons