search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Fokus

USA: Supreme court ger grönt ljus till sjukvårdsreform

Sjukvårdens utformning har länge varit en het politisk stridsfråga i USA. Men det slutgiltiga avgörandet om hur sjukförsäkringen ska se ut hamnade ändå hos landets högsta domstol.

Obamacare, eller Affordable Care Act som lagen egentligen heter, kom till på president Obamas initiativ och klubbades av den amerikanska kongressen redan 2010. Lagen syftar till att skapa ett nationellt försäkringssystem som omfattar mer än 30 miljoner amerikaner. I paketet ingår bland annat subventioner för låg- och medelinkomsttagare så att de ska kunna köpa sjukförsäkringar och nya, hårdare regler för sjukförsäkringsbolagen.

Det som gjort den amerikanska sjukvårdens utformning till en juridisk fråga är det så kallade individuella mandatet, som med hot om en straffavgift tvingar amerikaner att skaffa sig en sjukförsäkring. Enligt republikanerna strider detta krav mot författningen.

I september 2012 prövades så sjukvårdsreformens utformning av USA:s högsta domstol. Domen blev en seger för president Obama – domstolen fann med fem röster mot fyra att Obamacare är förenlig med konstitutionen. Enligt Supreme court är den straffavgift som ska kunna tas ut nämligen tekniskt sett en skatt, och kongressen har därmed rätt att besluta om den.

Den avgörande rösten för sjukvårdsreformen kom, förvånande nog, från den konservative chefsdomaren John Roberts, som utsetts av George W Bush.

Frågan om Obamacare är dock inte död bara för att domstolen sagt sitt. I stället har den åter flyttats till den politiska arenan. Inför presidentvalet i november har nämligen den republikanske kandidaten Mitt Romney lovat att skrota reformen om han övertar presidentposten.

Annons
Annons