search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Guantánamo-advokater kritiserar sekretessregler

De tortyrliknande förhörsmetoderna i Guantánamo-lägret har fått mycket kritik. Men när de misstänkta nu ställs inför rätta får de inte berätta om vad de utsatts för.

Förberedande förhandlingar inför rättegången mot de misstänkta terrorister som hålls fångna i USA:s läger i Guantánamo Bay har inletts under hösten. Men nu protesterar de tilltalades advokater mot sekretessregler som gör det svårt eller omöjligt att bedriva ett effektivt försvar. Det rapporterade nyhetsbyrån Reuters i augusti.

Enligt advokaterna får de tilltalade exempelvis inte berätta om de hårda förhörsmetoder, i många fall klassade som tortyr, som de utsatts för. Förhörsmetoderna är nämligen hemligstämplade. Kritiker mot sekretessreglerna frågar nu, något ironiskt, varför CIA överhuvudtaget avslöjade metoderna för de fångar som utsatts för dem. Inte heller advokaterna får avslöja vad klienterna berättat.

Försvarsadvokaternas arbete för sina klienter försvåras också av en rad andra specialregler. Exempelvis får advokaterna, som mestadels bor i Washingtonområdet, inte kommunicera med sina klienter via telefon, utan bara genom brev eller personliga besök.

Annons
Annons