search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Pokerspel utvecklar strategiskt tänkande

Pokerspel fostrar disciplin, skärper analytiskt tänkande och utvecklar kognitiva färdigheter.
Det berättade skådespelerskan och pokerproffset Magdalena In de Betou när hon gästade Hildary i april och höll en uppskattad pokerskola.

Den välkända skådespelerskan Magdalena In de Betou som bland annat medverkat i TV-serierna ”Cleo” och ”Lite som du” har spelat poker sedan 2004.

Enligt Magdalena In de Betou tränar pokerspelare logiskt tänkande, impulskontroll, tålamod, förståelse för andras agerande och förmågan till korrekta bedömningar av nya situationer. Det fostrar disciplin, skärper analytiskt tänkande och utvecklar kognitiva färdigheter. Poker belönar goda egenskaper likt money management och bestraffar impulsivitet och alla som inte beaktar matematiska realiteter.

Poker kan vara många olika saker, lite beroende på vem man är, vad man vill. Magdalena lyfte fram genusaspekten.
– För mig har pokern varit bästa medicinen mot dåliga kvinnliga beteenden som att undervärdera och underskatta vårt värde, våra kunskaper, vår utbildning. Jag tror vi kvinnor överlag behöver bli bättre på att bedöma våra spelkort i en vid bemärkelse.

– Men poker är också ett sällskapsspel, ett sätt att umgås, att nätverka, att lära känna sig själv och andra. Man kan spela om precis vad som helst, hemma hos oss spelar vi ibland om vem som ska gå ut med hunden, sa Magdalena In de Betou.

Våga vilja vinna
– Man brukar säga att scared money never wins. Det är viktigt att våga vilja vinna! Poker handlar om en lagom dos aggressivitet och passivitet, att våga vara lite tuff och känna på motståndaren. Pokern kan definitivt lära oss att våga smasha i rätt läge, något många har svårt för men skulle tjäna på.

Maria Eka, expeditions- och rättschef på Kulturdepartementet, och advokat Caroline Falconer på Setterwalls Advokatbyrå i Stockholm var två av juristerna som spelade sina händer efter  bästa förmåga sedan de fått en lektion i
den vanligaste pokervarianten, Texas hold’em.

– Jag tycker att det var en givande och lärorik kväll. Jag tar med mig hem att man inte ska vara så försiktig utan lite tuffare, bluffa mer. Det handlar mer om vilken attityd man har till spelet och mindre om handen man har, sa Maria Eka.

– Magdalena gjorde många intressanta översättningar från pokern till livet och arbetslivet. Exempelvis: ska man gå vidare med en dålig investering bara för man redan investerat, eller klippa direkt? Hon var också duktig på att förklara vilka händer man ska, men framför allt inte ska, spela på.
Det påpekade aftonens storspelare nummer ett Caroline Falconer som vann turneringen.

Är då pokerspelare bättre advokater?
– Jag tror att både pokerspelare och advokater behöver ha en tuff och strategisk stil, men en högre grad av mänsklighet och ärlighet behövs för advokater, framhöll Maria Eka.

– Ja, bra pokerspelare är duktiga på att värdera risker. I poker är det viktigt att kunna läsa motståndarna, vilket man ju även gör i processer när det gäller att läsa motparten och dess ombud, ansåg Caroline Falconer.

Annons
Annons