search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyhetsreportage

Terroristjakten som spårade ur

I oktober 2010 var ett terrorattentat nära att inträffa i Göteborg. Åtminstone var polisen övertygad om det. En omfattande insats drogs igång mot de misstänkta terroristerna. Men allt blev fel. De misstänkta var oskyldiga.

Insatsen väckte många frågor. Hur kunde det gå så fel? Vems var ansvaret? Finns det bakomliggande strukturella fel? Går det att lära sig något av det inträffade? Ytterst handlar det om hur terrorismen ska bekämpas i rättsstaten.

Polisen trodde att terrorister planerade att spränga en bomb i centrala Göteborg. Polisen hade ont om tid och slog till med stor kraft mot fyra barnfamiljer. Men allt blev fel.

Hela historien inleddes måndagen den 25 oktober 2010 med att en kvinna i Göteborg hörde en arabisktalande man tala i sin mobiltelefon om ett bombattentat den kommande helgen i centrala Göteborg.

Polisen med stöd av Säpo tog uppgifterna på allvar och en rad aktiviteter startade, bland annat genomfördes en så kallad masttömning av en basstation för att identifiera det aktuella telefonsamtalet. Tidigt på morgonen lördagen den 30 oktober beslutade åklagare att polisen skulle göra ett tillslag mot fyra personer. De fyra var kusiner med varandra. Tre av dem skulle anhållas, den fjärde, Nizar, skulle hämtas till förhör som vittne.

I samband med ingripandet av en av de misstänkta skulle även dennes hustru tas med till förhör, det ledde till att också barnen togs med till polisstationen. När polisen grep en annan av de misstänkta befann han sig i en bönelokal. Polisen identifierade de personer som fanns i lokalen och höll även ett kortare förhör med de personer som fanns där.

När polisen skulle hämta Nizar (läs mer i artikeln här bredvid) till förhör som vittne begärde polisgruppen på plats att få forcera dörren av säkerhetsskäl eftersom man inte visste vilka personer som fanns där. Sammanlagt fördes fem personer till förhör.

Polisen stärkte sin bevakning under helgen i Göteborg och medierna rapporterade om ett bombhot och att flera personer anhållits misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Men helgen förflöt utan att något terrorrattentat inträffade. Ganska snart stod det klart att misstankarna var tunna och det dröjde inte länge förrän de helt avskrevs och alla personerna släpptes fria.

Annons
Annons