search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Advokat dömd till 18 års fängelse

Människorättsorganisationer riktar hård kritik mot domen mot advokat Abdolfattah Soltani, som dömts till 18 års fängelse.

En av Irans mest framstående människorättsadvokater, Abdolfattah Soltani, har dömts till 18 års fängelse och ett 20 år långt förbud att verka som advokat, uppger Amnesty International. Domen gäller "spridande av systemkritisk propaganda", "upprättande av en illegal oppositionell grupp" och "arbete i syfte att skada den nationella säkerheten".

Den prisbelönte advokaten Abdolfattah Soltani är en av grundarna till organisationen Centre for Human Rights Defenders. Han greps den 10 september 2011 och har nu alltså fått sin dom. Enligt Amnesty International är Abdolfattah Soltani samvetsfånge då han gripits för att på ett fredligt sätt nyttjat sin yttrande- och föreningsfrihet.

Abdolfattah Soltani har vid flera andra tillfällen gripits och dömts till kortare fängelsestraff, senast 2009 då han fängslades i två månader. För närvarande sitter minst nio iranska försvarsadvokater i fängelse. De senaste åren har det skett en stadig ökning i antalet gripna människorättsförsvarare och även förbud mot människorättsorganisationers verksamhet.

Abdolfattah Soltani kommer att placeras i ett avlägset fängelse utanför staden Borazjan cirka 100 mil sydväst om Teheran, vilket gör det svårt för hans anhöriga att besöka honom.

Annons
Annons