search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Notiser världen

Orättvis rättegång mot aktivister
Rättegången mot fem aktivister i Förenade arabemiraten som anklagas för att ha förolämpat höga tjänstemän offentligt på ett internetforum har varit gravt orättvis. Åtalet mot dem kränker aktivisternas yttrandefrihet och saknar grund i folkrätten. Det har en internationell observatör, utsedd av sju internationella människorättsorganisationer, kommit fram till.

Positivt till arbete för brottsoffers rättigheter
Rådet för advokatsamfunden i EU, CCBE, har nu yttrat sig över EU-kommissionens förslag till ett nytt direktiv om rättigheter för brottsutsatta.

CCBE stöder arbetet för att ta fram ett direktiv på området. Rådet lämnar förslag för att ytterligare förstärka brottsoffers rättigheter, men har också viss kritik mot förslaget.

CCBE vänder sig främst mot att EU-kommissionen använder ordet ”brottsoffer” i stället för ”påstådda brottsoffer”.

Formuleringen strider, enligt CCBE, mot principen att den som misstänks för brott ska betraktas som oskyldig tills motsatsen bevisats, den så kallade oskuldspresumtionen.

Iransk aktivist fick inte ta emot svenskt pris
Den 14 november delades Per Anger-priset ut i samband med Mänskliga rättighetsdagarna i Stockholm. Men pristagaren var inte på plats. Den iranska människorättsaktivisten Narges Mohammadi fick inte tillstånd av myndigheterna i Iran att resa till Sverige för att ta emot priset. Per Anger-priset för 2011 tilldelas Narges Mohammadi för att hon med personligt mod och trots upprepade grova kränkningar av hennes frihet har kämpat för mänskliga rättigheter och kvinnors frihet.

Per Anger-priset är ett internationellt pris, som instiftades 2004 av Sveriges regering för att främja humanistiska och demokratifrämjande insatser.

Annons
Annons