search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Riskkapitalbolag in på advokatmarknaden

I oktober öppnade England och Wales för externa investerare i advokatbyråerna. Först ut att ge sig in på advokatmarknaden blev ett välkänt riskkapitalbolag.

I mitten av oktober meddelade den engelska nättidningen The Law Gazette att private equity-bolaget Palamon Capital Partners investerat i den brittiska advokatbyråkedjan Quality Solicitors. Hur mycket Palamon satsat är hemligt, men enligt Law Gazette brukar bolaget som regel satsa mellan 10 och 80 miljoner euro.

Enligt Craig Holt, vd för Quality Solicitors, ska pengarna från Palamon användas för marknadsföring för att stärka advokatkedjans varumärke. Man planerar också att satsa på ökad service och ett utbildningsprogram till de advokatbyråer som ingår i kedjan.

– Detta kommer att göra våra byråer mer lönsamma än mindre lokala konkurrenter, och därmed konkurrera ut dem, säger Holt till Law Gazette.

I samband med investeringen rekryterade Quality Solicitors också en extern styrelseordförande, Steve Richards, tidigare vd för Interflora.

Investeringen och externrekryteringen är möjliga på grund av de nya reglerna om alternativa affärsmodeller (ABS) som trädde i kraft den 6 oktober i år. ABS-reglerna utgör en del av den omdiskuterade Legal Services Act.

Sveriges advokatsamfund är mycket kritiskt till ABS. Den uppfattningen delas av samtliga övriga europeiska länders advokatorganisationer.

Annons
Annons