search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Notiser bransch

Henning Sjöström har avlidit

I mitten av oktober avled advokat Henning Sjöström efter en längre tids sjukdom. Henning Sjöström blev känd när han på 1960-talet drev det så kallade neurosedynmålet, och fick under hela sin karriär mycket medial uppmärksamhet. Han uteslöts ur Advokatsamfundet 1990, men återinträdde fem år senare.

– Han var en kontroversiell person och han var inte alltid sams med Advokatsamfundet, som bekant. Men det behövs sådana personer som Henning Sjöström. Han var en otroligt mångfasetterad och spännande och nyfiken människa, säger Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare i en kommentar till Ekot i Sveriges radio.

Henning Sjöström blev 89 år.

De vann Juriststafetten

Den 12 oktober hölls den första Juriststafetten i Stockholm. Vinnare blev advokatfirman Cederquists herrlag, följt av Stockholms tingsrätt och Mannheimer Swartling. Snabbast av damlagen var Mannheimer Swartlings lag.

 

Långledighet gav ny kraft

Advokat Olle Flygt, delägare på Mannheimer Swartling Advokatbyrå, var gäst hos Advokat i framtiden den 22 september. Olle Flygt talade om sin 9,5 månader långa ”sabbatical” då han var ledig från advokatbyrån utan att göra något särskilt, och om hur det var bra för honom själv som människa och yrkesman och även bra för byrån. Läs mer i Advokaten nr 7.

 

Nya hedersdoktorer

Thomas von Vegesack, tryckfrihetsexpert och vicepresident i internationella PEN, och Hans G. Nilsson, chef för sektionen för rättsligt arbete inom EU:s ministerråd, har utsetts till hedersdoktorer vid Uppsala universitets juridiska fakultet.

Thomas von Vegesack är en av landets främsta experter på tryckfrihetsrättens svenska och internationella historia. Han har en bakgrund som litteraturforskare, kulturjournalist, förläggare (Norstedts 1966–1994) och författare. Thomas von Vegesack är i dag en av internationella PEN:s vicepresidenter, efter att tidigare ha varit ordförande för internationella PEN:s kommitté för fängslade författare samt för svenska PEN. Han bedriver för närvarande forskning om hur synen på fred utvecklats i ett historiskt och internationellt perspektiv.

Hans G. Nilsson är sedan 15 år chef för sektionen för rättsligt arbete inom EU:s ministerråd dit han handplockades från Europarådet. Han har därmed varit sakligt huvudansvarig tjänsteman för samtliga konventioner och andra rättsakter rörande straffrätt och civilrätt som antagits av ministerrådet. Som ende tjänsteman medverkar Hans G. Nilsson vid justitieministrarnas lunchmöten. Han har i sin roll gjort sig känd för sin förmåga att överbrygga till synes oförenliga ståndpunkter, alltid med en strävan att uppnå så hög juridisk kvalitet som möjligt.