search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Olle loggade ut och återvände med lust

Processadvokaten Olle Flygt gjorde det många drömmer om. Han lämnade advokatkontoret för en längre ledighet. Han vann både insikter och arbetslust. Även byrån kan vinna på det.

Advokaten Olle Flygt hade känt sig sliten en längre tid. Han hade arbetat sexton år på advokatbyrån. Den kraftiga utvecklingskurvan, som advokatyrket ofta har i början, hade blivit flackare. Åren blev alltmer lika. Småbarnsåren hade som för så många varit slitiga. Fortfarande var det åtskilliga år till andra sidan, pensioneringen.

Där någonstans föddes idén om att ta ett sabbatsuppehåll, sabbatical som det kallas på engelska.

Olle fick vänta innan han kunde förverkliga sin plan. Men i samband med att han gick till en ny byrå tog han chansen och kunde lämna yrket under tio månader.

Det sista uppdraget inför ledigheten blev en perfekt start. Ett omfattande skiljeförfarande gick hans väg. Upprymd av framgången och glädjen inför den kommande ledigheten kunde han logga ut från arbetet och träda in i ledigheten uppfylld av vad som närmast kan beskrivas som ett lyckorus.

– Jag kom ihåg känslan på bussen hem. Jag var totalt befriad och upprymd. En skön lyckokänsla i kombination med en slags ”egoboost”. Jag tänkte att nu kan jag bli påkörd av en buss och dö lycklig, berättar Olle när vi träffas en sensommardag på Mannheimer Swartlings kontor i centrala Stockholm.

Dagarna blev härliga. Olle hade inte några omfattande storslagna projekt som skulle klaras av. I stället inriktade han sig på att ta dagarna på ett långsamt och närvarande sätt.

– Det bästa var att få njuta av vackra höst- och vinterdagar. Kunna ta en löprunda eller långpromenad och sedan tända en brasa, lägga sig i soffan och se på en film och få känna sig totalt onyttig. Fast samtidigt uppleva en slags sundhet i det onyttiga, säger Olle som nu kunde vara hemma när barnen slutade skolan. Det blev tid för att komma nära dem i vardagen på ett helt annat sätt än tidigare.

Efter tio månader var det dags för Olle att vända åter till advokatkontoret.

Arbetslusten var påtagligt större när han kom tillbaka. Dessutom hade han nya idéer om hur han skulle utveckla sin yrkesroll.

– Jag hade haft tid att fundera på hur jag kunde bli bättre som rådgivare och bättre som arbetsledare, säger Olle som nu var sugen på att sätta axeln till oket, mer laddad och tänd, en mer potent advokat kort sagt.

Eftersom ledigheten inföll i samband med ett byråbyte kunde Olle också passa på att förändra hur han ville uppfattas av sina kolleger.

– Den här ledigheten är en milstolpe för mig. En känsla av att ”jag är inte slav i det här” hängde kvar länge efter ledigheten. Jag vet att jag kan logga ut och sen komma tillbaka. Jag vet att jag kan göra det här igen. Den insikten kan hjälpa mig ibland när jag tycker det är tungt, säger Olle.

Även advokatbyrån kan vinna på att medarbetare tar längre ledigheter, enligt Olle Flygt:

– Det är bra för byrån när tunga personer lämnar den, även om jag nu inte är en sådan, eftersom andra då måste växa. Sedan tror jag att vissa advokater håller hårt i sina kontakter. Det här kan bidra till att göra klienterna till byråklienter snarare än individens klienter.

Olle har mötts av en stor nyfikenhet från kolleger som vill veta mer om hans sabbatical. Men trots att många säger sig vara mycket intresserade av att ta en sabbatstermin så är det få som gör det.

– Jag tror att advokater kan vara rädda för att förlora sina positioner och därför vågar de inte lämna sin byrå, säger han och tillägger:

– De två bästa besluten som jag tagit i vuxen ålder (efter att skaffa barn om det ska räknas som beslut) var att ta den här ledigheten och att gå med i en golfklubb på Irland, som givit mig en slags ventil.

Olle understryker att han inser att det inte är alla förunnat att kunna ta en sabbatsperiod. Alla advokatverksamheter passar inte för det. För att lyckas krävs det även planering och att byrån har en gillande attityd till det.

– Det kan också vara så att man inte vill vara ledig från jobbet en stund, och då vill man inte. Eller så kanske man känner att jag kanske skulle vilja vara ledig, men kan inte. Det har jag stor förståelse för.

I England är det betydligt vanligare bland affärsadvokaterna att man har sabbaticals. I andra yrken, till exempel bland forskare, förekommer återkommande sabbaticals som ett sätt att främja kreativitet och nytänkande. Olle har redan planer på en ny längre ledighet, kanske under 2014 eller 2015. Denna gång tänker han sig ett annorlunda innehåll: en längre resa.

Läs mer: Olle Flygt skriver själv om sitt ”sabbatical” i en personlig berättelse.

Annons
Annons