search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Viktigt att ta chanserna när de kommer

Hildary Månadsmöte juni: Ta chanserna när de kommer var Therese Mattssons karriärråd när hon gästade Hildary i juni för att berätta om rollen som chef för Kansliet för krishantering. I augusti tog hon itu med ett nytt uppdrag som chef för Tullverket.

Therese Mattsson tillträdde positionen som chefstjänsteman på Statsrådsberedningen och chef för Kansliet för krishantering för ungefär ett år sedan. Vid juni månads Hildarylunch i Stockholm talade hon om kansliets uppdrag och om sin roll där som chef.

Kansliet för krishantering kom till 2008 och har till uppgift att vid kriser säkerställa att arbetet inom Regeringskansliet dras igång, samt samordna och stödja arbetet inom Regeringskansliet. En stor del av arbetet vid kansliet är omvärldsbevakning, för att i möjligaste mån kunna förutse kriser och hot mot svenska intressen i världen. När svininfluensan grasserade som värst var det till exempel Kansliet för krishantering som sammanställde läget och informerade de ansvariga departementen inför alla möten.

– Ingen statsminister vill bli överraskad. Min uppgift är att se till att han inte blir det, förklarade Therese Mattsson.

Egentligen planerade Therese Mattsson att bli advokat och syssla med affärsjuridik. Men intresset för människor tog över, och hon valde i stället att utbilda sig till polischef. Där blev hon till slut rikskriminalchef, ett arbete hon trivdes mycket bra med. Under 2010 tog karriären en ny vändning, när Therese rekryterades till posten som chef för Kansliet för krishantering.

– Det är ett kul och spännande arbete. Jag har inte ångrat en dag att jag tog det, sa Therese Mattsson.

Hon uppmanade de kvinnliga jurister som samlats i Advokatsamfundets hörsal för terminens sista Hildaryträff i Stockholm att våga pröva när det dyker upp erbjudanden om nya uppdrag.

– Jag har aldrig haft någon direkt karriärplanering. Men jag har tagit chansen när den kommer, konstaterade Therese.

Uppdraget som chef för Kansliet för krishantering påminner på flera sätt om arbetet som rikskriminalchef, konstaterade Therese Mattsson. I både rollerna gäller det att vara informerad och förutse vad som kan hända. Men det finns också skillnader. Det främsta är att chefen för Kansliet för krishantering inte har någon exekutiv funktion.

Att ständigt vara beredd på kriser och alltid ligga före i omvärldsanalysen låter som ett slitsamt arbete. Men Therese Mattsson ligger ändå inte vaken om nätterna och funderar på krishot.

– Jag sover jättebra om nätterna. Men det här är nog inte jobbet för den som oroar sig mycket, sammanfattade Therese.

Annons
Annons