search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Notiser aktuellt

Professor Svante O. Johansson blir justitieråd
Högsta domstolen får ännu en ledamot från den akademiska världen, när professor Svante O. Johansson den 1 september tillträder som justitieråd. Svante O. Johansson är sedan 2005 professor i sjörätt och annan transporträtt vid Göteborgs universitet. 2007 utsågs han också till adjungerad professor vid Nordisk Institutt for Sjørett, Oslo universitet. Svante O. Johansson blev hovrättsassessor 1992, och utsågs 1998 till Sveriges dispaschör, med ansvar att utreda haverier till sjöss.

Anders Tornberg biträdande säkerhetspolischef
Anders Tornberg, tidigare chef för Säkerhetspolisens avdelning för säkerhetsfrågor, tillträdde den 1 juli som ny biträdande säkerhetspolischef. Tornberg har arbetat vid Säpo sedan 1990.

Nordiska juristpriset till Thomas Wilhelmsson
Thomas Wilhelmsson, professor i civil- och handelsrätt och rektor för Helsingfors universitet tilldelades den 18 augusti det nordiska juristpriset för sina rättsvetenskapliga insatser. Wilhelmsson mottog priset från kronprinsessan Victorias hand vid öppnandet av¨det nordiska juristmötet i Stockholm.

High Court i London får domare i turban
Från den 1 oktober i höst får perukerna i High Court of England and Wales sällskap av en turban när Rabinder Singh tillträder som domare.

Singh, född i England 1964, är sikh av indiskt ursprung. Han blir den förste sikhen i High Court, och en av få domare från etiska minoriteter.

Rabinder Singh blev advokat (barrister) 1989. År 2000 grundade han tillsammans med bland andra förra premiärministerhustrun Cherie Booth advokatbyrån Matrix Chambers. Samma år utsågs han till Queen’s Counsel. Singh har specialiserat sig på bland annat förvaltningsrätt, arbetsrätt och mänskliga rättigheter.

År 2001 utsågs han av tidskriften Lawyer magazine till ”Barrister of the year”.

Tällbergsdagarna med tema rättssäkerhet
Efter deltagarsuccén vid förra årets nystart återkommer Mellersta avdelningens studiedagar i Tällberg den 16–17 september.

Nytt för i år är att studiedagarna hålls på ett annat konferenshotell i Tällberg än tidigare. I år är temat för Tällbergsdagarna rättssäkerhet. Advokat Anders Frigell, ombud för de två läkarna som har sökt resning i da Costa-fallet, föreläser under rubriken ”En modern rättsskandal?”. Advokatsamfundets ställföreträdande chefsjurist Johan Sangborn föreläser om penningtvättregleringen och Clarence Crafoord, vd för stiftelsen Centrum för rättvisa, talar om rättssäkerhet. Dessutom finns det möjlighet att delta i en guidad visning av hotellets konstsamling.

Liksom tidigare år omfattar Tällbergsdagarna också sociala aktiviteter som landskapstävlingar i olika grenar och middag med underhållning och dans.

Jönköpingsadvokat tog över internationellt advokatnätverk
Affärsadvokaten Gunnar Hjertquist är ny ordförande i det internationella advokatnätverket Mackrell International.

Gunnar Hjertquist valdes till ordförande i Mackrell redan i april 2010 men tog över ordförandeklubban i nätverket i april i år.

Hjertquist är advokat och del­ägare i Gärde Wesslau Advokatbyrå, och arbetar vid byråns Jönköpingskontor. Han har arbetat med affärsjuridiska frågor på advokatbyrå sedan mitten av 1970-talet.

Mackrell International är ett internationellt nätverk med ett 80-tal advokatbyråer som medlemmar från alla världsdelar med ungefär 4 000 jurister verksamma. Gärde Wesslau Advokatbyrå är medlem sedan 1992. Syftet med Mackrell International är att medlemsbyråerna ska biträda varandra när gränsöverskridande klientuppdrag så kräver.

Lösenord får konkurrens
Hur skapar man egentligen ett lösenord som är säkert och som går att komma ihåg? Frågan har engagerat säkerhetsforskaren och entreprenören Markus Johansson. Hans svar på den ständigt aktuella frågan för internet- och mobilanvändare heter ”fastwords”, och presenteras som ett säkrare och snabbare alternativ till dagens lösenord.

Med fastwords ersätts det ofta långa och krångliga lösenordet med tre enkla ord. Idén bakom fastwords är att varje användare ska sätta samman sina ord utifrån en egen tanke. Den som har småbarn hemma och ofta handlar mjölk väljer kanske ”mjölk slut köp” som sina ord. Enligt Markus Johansson är dessa tre ord betydligt lättare för användaren att minnas än ett lösenord – och dessutom är de svårare för en utomstående att lista ut. En fördel med fastwords är också att det inte spelar någon roll vilken ordning man skriver in orden. Om fastwords blir någon kommersiell framgång återstår ännu att se.

Assanges advokat får orden av drottningen
Mark Stephens, en av Wikileaks-grundaren Julian Assanges engelska advokater, har utnämnts till kommendör av andra klassen av Brittiska imperieorden i ordens civila avdelning. Stephens tilldelas orden ”för sina tjänster för advokatyrket och de sköna konsterna”.

Utnämningen tillkännagavs i Storbritannien den 11 juni i samband med det officiella firandet av drottning Elizabeths födelsedag.

Bland andra bekanta mottagare av Imperieorden märks medlemmarna av the Beatles, som tilldelades orden 1965 – dock i en lägre grad än Mark Stephens.

Iphone-app hjälper klienter med arbetsrätten

Skotska advokatbyrån MacRoberts erbjuder nu arbetsrättslig hjälp till sina klienter via mobiltelefonen.

Genom en app, ett program, till Iphonen kan klienterna snabbt få svar på frågor om exempelvis ersättningar vid uppsägning och föräldraledighet. Appen innehåller också användbara länkar till olika officiella webbplatser.

En app, eller applikation, är ett program för så kallade smartphones.

Agneta Broberg ny DO
Regeringen har utsett Agneta Broberg till ny diskrimineringsombudsman från och med den 1 oktober. Agneta Broberg kommer senast från Konsumentverket där hon är avdelningschef och ställföreträdande konsumentombudsman.

Annons
Annons
Annons