search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Människorättsadvokater i Vietnam och Syrien har frigivits

Den internationella advokatorganisationen Union Internationale des Avocats (UIA) rapporterar att den vietnamesiske advokaten Nguyễn Văn Đài frigavs den 6 mars.

Nguyễn Văn Đài hade dömts till fyra års fängelse för att ha förespråkat flerpartisystem i strid med i den vietnamesiska strafflagen.

Advokaten Lê Thị Công Nhân, som hade anklagats för samma gärningar, frigavs för ett år sedan efter ett treårigt straff.

Advokaterna kommer att tvingas stanna i husarrest i flera år. Människorättsadvokaten Lê Công Định sitter fortfarande fängslad efter att ha gripits i juni 2009 och dömts till fem års fängelse för omstörtande av staten.

I Syrien frigavs den 80-årige advokaten och människorättsaktivisten Haytham al-Maleh den 8 mars. Han avtjänade ett treårigt fängelsestraff sedan en militärdomstol fann honom skyldig till att ”försvaga nationalkänslan” och att ”sprida falska uppgifter som kunde försvaga den nationella moralen” i juli 2010. Anklagelserna följde efter en teveintervju där al-Maleh kritiserade bristen på demokrati och korruptionen bland statstjänstemän i Syrien. Vid en undersökning på plats nyligen fann UIA att advokater i Syrien hotas med disciplinåtgärder, däribland livstids uteslutning, för att de utövar sin yttrandefrihet eller kämpar för mänskliga rättigheter. UIA uppmanar de syriska advokatorganisationerna att inte straffa sina ledamöter för att de försvarar grundläggande rättigheter.

Flera advokater hålls som samvetsfångar i syriska fängelser. Bland dem finns Anwar al-Bunni, dömd till fem års fängelse för ”spridande av falsk information”, Muhammad al-Hassani, Mustafa Ismail, Muhammad Mustafa, Anwar Faaeq Muslim, Radif Mustafa och Abd al-Rahman Najar.

Annons
Annons