search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Fokus

Målsägandebiträdet skapade trygghet

Målsägandebiträdet stod för allt det praktiska och förmedlade dessutom trygghet, när ett rånförsök gjorde Anne Brynolf till brottsoffer. En fantastisk tjänst, säger hon i efterhand.

– Det var jättetryggt att ha en kontakt med koll på den juridiska processen. Det är en fantastisk tjänst från samhällets sida att någon håller koll på de juridiska processerna, som jag varken hade tid, lust eller ork att sätta mig in i. Jag valde ju inte att utsätta mig för ett brott, utan det var något som bara hände.

Det säger Anne Brynolf. Under en löprunda utmed Årstaviken i Stockholm i höstas blev hon utsatt för ett väpnat rånförsök.

– På vägen hem kom det ut ett par killar på den lilla gångvägen som jag passerade. De slog ut med händerna och ville uppenbarligen fråga mig något eller stoppa mig. Det händer ju ibland, så jag stannade till. Då drog en av killarna fram en kniv och sa ”Hit med pengarna!”. Jag hade inga pengar, och det sa jag. ”Men ge mig nånting!” sa han då.

Anne Brynolf hade sin mobiltelefon med sig, men hon lämnade inte över den. I stället hoppade hon bakåt och sprang. En bit bort stannade hon och ringde polisen, som snabbt kom till platsen med hundar. Mannen med kniven greps senare samma kväll.

Efter rånförsöket var Anne Brynolf skärrad. Händelsen fick henne också att ändra sina vanor.

– Jag köpte ett gymkort i stället för att springa, så visst fick det konsekvenser. Sedan hör det ju också till saken att jag är gravid. Jag tänkte väl lite speciellt på det just därför. Kniven var ju just i den höjd där den kan åsamka rätt mycket skada, förklarar Anne, som studerar till läkare, och har sett exempel på vad knivar kan åstadkomma med en kropp.

Redan veckan efter rånförsöket förordnades advokat Anna Björklund som Anne Brynolfs målsägandebiträde. Polisen berättade om möjligheten och Anna Björklund ringde därefter upp Anne. De talade i telefon några gånger inför rättegången och träffades en gång.

Anne Brynolf konstaterar att hon nog utnyttjade sina rättigheter ganska sparsamt, men att Anna Björklunds stöd och information var värdefullt.

– Jag kan tänka mig att om jag haft större behov av trygghet och stöd så hade jag säkert kunna använda den här tjänsten mer. Så jag tycker att det fyller en viktig funktion.

Rättegången var Anne Brynolfs första möte med rättsmaskineriet.

– Det är ju en väldigt speciell miljö. Jag kände lite skräckblandad förtjusning. Sedan får man ju komma ihåg att jag var utsatt för ett brott. Min trovärdighet blev inte ifrågasatt. Men det gav en förståelse för hur tufft det måste vara att vara åtalad, säger hon om upplevelsen.

Advokat Anna Björklund drev också Annes skadeståndskrav i rätten.

– Jag tilldömdes en summa om 10 000–12 000 kronor. Där var det väldigt skönt med Anna, för jag visste ju inte alls vad som var rimligt. Jag berättade för henne hur jag kände, och sedan gjorde hon ett estimat. Det var väldigt skönt att slippa den biten, säger Anne Brynolf.

Annons
Annons