search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Notiser världen

Människorättspris till mexikanska advokater

De mexikanska advokaterna David Peña Rodríguez och Karla Micheel Salas Ramírez får den europeiska advokatorganisationen CCBE:s människorättspris för 2010.

De två företrädde familjerna till offren för de outredda morden på kvinnor i Campo Algodonero-fallet eller ”Juárez-morden”, där tre unga kvinnor hittades våldtagna och mördade på ett bomullsfält. Advokaterna kämpade i åtta år för att de mexikanska myndigheterna skulle utreda morden och lagföra gärningsmännen. Under den tiden stötte de på undanskaffat bevismaterial och fick utstå hot och kränkningar riktade mot dem själva och mot deras klienter.

Iransk nobelpristagare kritiserar telekomföretag

Advokaten Shirin Ebadi, mottagare av Nobels fredspris år 2003, talade den 22 november i Aula Magna i Stockholms universitet. I sitt föredrag om mänskliga rättigheter i Iran riktade hon kritik mot telekomindustrin, däribland Sony Ericsson.

– Att förbättra situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran kan vi iranier göra själva. Men vi förväntar oss att väst inte hjälper regimen med att censurera landets medborgare, sa Shirin Ebadi.

Hon syftade då på västerländska företag som exporterat telefonavlyssningsutrustning till den iranska regimen.

EU planerar direktiv för integritetsskydd

Den nya tekniken har gett rättsväsendet alltför stor makt över EU:s medborgare. Det anser EU-kommissionen, som nu planerar ett nytt direktiv som ska tvinga telekomföretag att permanent radera personuppgifter ur sina databaser efter en viss tid. Syftet är att skydda EU-medborgarnas integritet. I dag måste telekomoperatörerna spara alla uppgifter i upp till två år. I de allra flesta fall finns dock uppgifter kvar även efter denna periods slut.

Annons
Annons