search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Notiser bransch

Jan Dernestam ny MP på Mannheimer Swartling

Efter sex år lämnar Stefan Brocker i april posten som managing partner på storbyrån Mannheimer Swartling för att återgå till den praktiska juridiken. Brocker efterträds vid delägarmötet i april 2011 av Jan Dernestam. Dernestam har arbetat på Mannheimer Swartling sedan 1997, med undantag för perioden 1999–2001. Han är specialiserad på bank- och finansjuridik.

Klas Friberg blir rikskriminalchef

Klas Friberg, som sedan augusti 2009 är biträdande länspolismästare vid Polismyndigheten i Västra Götaland, har av regeringen utsetts till ny chef för Rikskriminalpolisen. Han tog jur. kand.-examen 1987 och genomgick polischefsutbildning åren 1991–1994.

Klas Friberg tillträder sin anställning den 1 december 2010.

Nordiskt juristmöte hålls i Stockholm

Nordiska juristmötet 2011 hålls i Stockholm den 18–19 augusti.

Vid de nordiska juristmötena samlas nordiska jurister med olika yrkesbakgrund – vetenskapsmän, domare, advokater, förvaltningsjurister, affärsjurister med flera – för diskussioner i olika ämnen som spänner över ett brett fält.

Nästa år kommer bland annat detta att tas upp:

  • Modern brottsbekämpning
  • Ersättningsansvar vid kontraktsförhandlingar (culpa in contrahendo)
  • Likheter och skillnader i nordisk förvaltningsrätt
  • Styrelsens och ledningars ansvar för agerande i finanskriser
  • Advokatyrkets kommersialisering
  • Integritetsskydd på internet – spridning av uppgifter om eget och andras liv

Nordiska juristmötet 2011 är det 39:e nordiska juristmötet i ordningen sedan mötena började hållas 1872.

Mer information finns på webbplatsen för nordiska juristmötet 2011, www.nordisktjuristmote.se

Internationell utbildning för unga försvarare

Organisationen Fair Trials International (FTI) inbjuder unga advokater och biträdande jurister att ansöka till programmet Fair Trials International’s European Young Defender Training Programme 2011. Utbildningen hålls i Cambridge, England, den 29 mars till 1 april 2011.

Programmet omfattar en kostnadsfri fyradagarskurs, med kost och logi, vid Fitzwilliam College, University of Cambridge. Dagarna bjuder bland annat på praktisk utbildning kring den europeiska arresteringsordern, bevisinsamling i gränsöverskridande mål och hur man effektivt arbetar med tolkar och översättare.

Mer information och ansökan finns på Advokat i framtidens sidor, www.advokatsamfundet.se/framtiden

Rättsdatabaserbjudande för mindre byråer

Mindre advokatbyråer erbjuds ett rabatterat abonnemang på den internetbaserade rättsdatabasen Zeteo. Utöver författningar, rättsfall och förarbeten innehåller den Norstedts Juridiks lagkommentarer i fulltext och träffar i nyhetstjänsten Juridik Idag.

Mer information finns på www.advokatsamfundet.se efter inloggning.

Missa inte skid-VM för jurister i Polen!

För 38:e året i rad arrangerar organisationen Skilex VM i skidåkning för jurister. Arrangemanget är en kongress då jurister från hela världen under en vecka träffas, konfererar, umgås samt tävlar i skidåkning (alpint och längdskidåkning).

Årets tävlingar hålls den 1–5 mars 2011 i Krynica-Zdrój i Polen. Polen räknar med att för egen del ha närmare 100 deltagare.

Information om Skilex finns på Advokatnätet och på www.skilex.eu.

Lär känna mediedynamiken

Hur skildras rättsväsendet i medierna, och hur kan man som jurist nå ut med sitt budskap? Detta är två frågor som behandlas i boken Vad jurister behöver veta om medier. Författare är Gunilla Jarlbro, professor i medie- och kommunikationsvetenskap. I boken presenteras bland annat dagens medielandskap och hur opinionsbildningen fungerar. Läsaren får också konkreta tips om hur man kan nå fram i mediebruset och vad man ska tänka på innan man tackar ja till en intervju.

Gunilla Jarlbro, Vad jurister behöver veta om medier, Studentlitteratur, 2010.

Annons
Annons