search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Advokat vill stärka djurskyddet

En nybildad insamlingsstiftelse ska arbeta för att skydda djur i Sverige och världen. Styrelseordförande är advokat Karl-Fredrik Björklund.

Initiativet till ”Insamlingsstiftelsen Djurskyddsstiftelsen” togs av Jenny Falk, en djurälskare som reagerat mot hur djur behandlas i Sverige och världen. Hon fick med sig chefen för Skansenakvariet, Jonas Wahlström, artisten Martin ”E-type” Erikson, länspolismästaren i Stockholm, Carin Götblad, och flera personer med ett gediget djurkunnande. Affärsadvokaten Karl-Fredrik Björklund tillfrågades om han ville leda styrelsearbetet och hjälpa till med de mer juridiska delarna av stiftelsens verksamhet. Det var inte svårt att tacka ja.

– Dels tyckte jag att projektet var roligt, dels är det för mig en viktig fråga att jobba med. Jag brinner ju för djurskydd. Dessutom var det en bra styrelse, säger Björklund.

Enligt stadgarna är stiftelsens uppgift att hjälpa till med olika projekt för att hjälpa djur som far illa. Karl-Fredrik Björklund ger några exempel:

– Man kan tänka sig olika former av hund- och katthem, eller andra typer av ideella projekt som hjälper utsatta djur till bättre villkor.

Just nu är fokus på att skaffa sponsorer till den tv-gala man planerat i mars nästa år. Enligt Karl-Fredrik tyder allt på att galan ska kunna hållas.

Utöver att stödja ideella projekt för skydd av djur vill stiftelsen också verka för upplysning, opinionsbildning och information om djurskydd och djurskyddslagstiftning, enligt Karl-Fredrik Björklund, som personligen vill skärpa straffen för djurplågeri.

– Vi vill vara något av folkbildare, och till exempel lära skolbarn hur man hanterar djur. Många har inte lärt sig det, säger han.

Stiftelsen är registrerad hos länsstyrelsen. Nu väntar man på ett formellt godkännande från Stiftelsen för insamlingskontroll för att få en kvalitetsstämpel på verksamheten i form av ett så kallat 90-nummer.

Ulrika Brandberg

90-konto

Endast de ideella föreningar, stiftelser och trossamfund som har godkänts som 90-kontoinnehavare av Svensk Insamlingskontroll, SFI, och granskas av SFI kan få ett sjusiffrigt 90-konto hos Plusgirot eller Bankgirot. För att en organisation ska få ett 90-konto krävs bland annat att ändamålet med insamlingen är så bestämt att det går att kontrollera och att insamlingarna ska ledas av lämpliga och i ekonomiska frågor kunniga personer.

Annons
Annons