search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Så ska fler kvinnor bli skiljedomsjurister

SWAN ska arbeta för att fler kvinnor utses till skiljedomare. Knappt två år efter starten har nätverket 150 medlemmar.

Det är ont om kvinnor i skiljedomsbranschen. Tidskriften The American Lawyers undersökning 2009 av stora internationella skiljeförfaranden visade att bara tio av 250 skiljemän var kvinnor. Men på listan över de mest anlitade bland de 250 skiljemännen i undersökningen besattes både andra och tredje platsen av kvinnor.

SWAN – Swedish Women in Arbitration Network – arbetar långsiktigt för att fler kvinnor ska utses till skiljemän. SWAN är ett nätverk för kvinnor som sysslar med skiljeförfarande i Sverige.

Christina Blomkvist och Åsa Egardt, numera advokater, och jur. kand. Caroline Falconer startade nätverket tillsammans med Linn Bergman, som sedan i mars är biträdande generalsekreterare för Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut.  De funderade över varför så få kvinnor återfinns på senior nivå inom skiljeförfaranden, och kom fram till att det är mycket viktigt för skiljedomsjurister att bygga nätverk.

– Inom skiljeförfarandeområdet räcker det inte att vara en kompetent och skicklig jurist, säger Christina Blomkvist. Framför allt krävs det många års erfarenhet av skiljeförfaranden.

Minst lika viktigt som att prestera bra juridiskt är att se till att synas utåt och att vara med i nätverk. Vid skiljeförfaranden är det de egna kollegerna som kommer att utse en. Därför är det viktigt att visa upp sig och att till exempel delta i skiljeförfarandekonferenser. Annars kan man inte räkna med att få tillräcklig erfarenhet och kompetens för att kunna utses till skiljeman.

De fyra skiljedomsjuristerna insåg att de inte heller kände de kvinnliga kolleger som fanns inom området.

– Vi körde igång med inbjudningar till after-work-träffar och seminarier, berättar Christina Blomkvist. Efter bara en dag hade vi fått 40 svar.

SWAN ordnar arrangemang för medlemmarna, till exempel inspirationsluncher med förebilder som talar om hur man bygger sin karriär, och paneldebatter.

Öppen debatt
Den 11 november ordnar nätverket SWAN en öppen paneldebatt på Stockholms Handelskammare om ackvisition med advokaterna Axel Calissendorff, Emine Lundkvist och Jacob Melander samt revisorn Birgitta Lööf.

Magnus Andersson

Annons
Annons